Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienu pavadīšanai.

PIRMIZRĀDE

Latvijas Jaunatnes teātris 6. martā skatītājus gaidīs uz savu otro šī gada pirmizrādi – muzikālo stāstu par Žannu d’Arku. Mūzika un dziesmas, ko sarakstīja Zigmars Liepiņš un Jānis Jurkāns, ir tapušas tālajā 1979. gadā, kad toreizējā Latvijas Drāmas teātrī režisora Valda Lūriņa vadībā tika iestudēta izrāde Žanna d’Arka, taču iestudējums līdz skatītājiem tā arī nenokļuva – padomju cenzūra to aizliedza. Žannas d’Arkas jaunais iestudējums top Jaunatnes teātra mākslinieciskā vadītāja, režisora Ivara Lūša vadībā. «Man ir īpašs prieks, ka jauniestudējumā piedalās divi kādreizējā Jaunatnes teātra aktieri – Ivars Brakovskis un Rūdolfs Plēpis, kā arī virkne spožu dažādu teātru aktieru – Jānis Jarāns, Raimonda Vazdika, Jānis Kirmuška, Edgars Lipors, Dainis Porgants un citi,» tā Ivars Lūsis. Galvenajā lomā – dziedātāja Ginta Krievkalne.

PADOMI PĀRIEM

Šosvētdien, 8. martā, šai dienai ļoti atbilstošu izrādi piedāvā teātra klubs Austrumu robeža – izrādi Padomi precētiem pāriem. Tā ir par pāri, kas nodzīvojuši laulībā ilgāku laiku sāk eksperimentēt ar brīvajām attiecībām. Asprātīgos dialogos un itāliskās kaislībās pāris izdzīvo savas dzīves ainas TV šova tiešraidē, kuru vada šarmanta un pieredzējusi laulības dzīves eksperte. Izrādi caurstrāvo gan greizsirdības radīta ekspresija, gan labs humors un populāra itāliešu mūzika 80. gadu estētikā, kā arī Elizabetes Balčus oriģinālmūzika. Sarunu šova forma izrādei izraudzīta, lai ironizētu par glorificēto televīzijas spēku un palīdzīgās rokas sindromu. Lai kodi darbotos vēl precīzāk, režisore Dita Balčus lomas uzticējusi trim cilvēkiem, kuri pazīst TV: izrādē piedalās aktrise Zane Burnicka (Antonija), dramaturgs Kārlis Anitens (Luidži) un psihoterapeite Aina Poiša (TV šova vadītāja).

DEJAS ANATOMIJJA

Martā būs skatāmas trīs jaunākās apvienības Dejas anatomija izrādes, kuras ar kustības un dejas, stāstu un sarunu, mūzikas un video līdzdalību aktualizēs laika ritējuma, mākslas filozofijas un sociāli antropoloģisku jautājumu izziņu. 9. un 10. martā Arhitektūras un mediju centrā H2O 6 performance Mežonīgā triloģija, kas Latvijas pirmizrādi piedzīvoja janvāra beigās. Izrāde caur kustību, dzīvo mūziku un video stāstiem ļaus ieskatīties un bagātināt zināšanas par Norvēģijas, Dānijas un Latvijas kopienu dzīvi pierobežu teritorijās.