Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

PĒDĒJĀS IZRĀŽU REIZES: Minhauzens, Amadejs, Oņegins un citi

© Jānis Deinats

Marts tuvojas ar daudziem jauniestudējumiem visos valsts dramatiskajos teātros, bet virkne uzvedumu martā un aprīlī piedzīvos pēdējās rādīšanas reizes, turklāt biļetes var iegādāties ar atlaidēm.

Šomēnes Ģertrūdes ielas teātrī, 27. februārī, izsludināta pēdējā izrāde režisora Andreja Jarovoja un horeogrāfes Kristīnes Vismanes iestudējumam Pietiekami labs, kas 2012./2013. gada sezonā pretendēja uz Spēlmaņu nakts balvu kategorijā Gada sasniegums laikmetīgā dejā. 4. martā Liepājas teātris atvadīsies no Valda Lūriņa iestudētajām Mārtiņa Zīverta Minhauzena precībām ar Mārtiņu Kalitu titullomā. Izrādei dziesmu tekstus sacerējis Jānis Peters, mūziku – Valdis Zilveris, bet Rolands Beķeris par Jukuma lomu bija nominēts Teātra balvai kategorijā Gada jaunais skatuves mākslinieks.

Savukārt Nacionālajā teātrī 16. martā pēdējoreiz uz Lielās zāles skatuves būs Oskara Vailda Sieviete, kura nav uzmanības vērta Indras Rogas režijā. Abus iestudējumus saista kostīmu māksliniece Liene Rolšteina, kura par šīm izrādēm veidotajiem tērpiem bija nominēta Spēlmaņu nakts balvai. 11. martā Valmieras Drāmas teātrī pēdējo reizi tiks spēlētas Mārtiņa Eihes iestudētās Provinces anekdotes – krievu dramaturga Aleksandra Vampilova divu viencēlienu skatuves versija «bez nostalģijas pēc pagājušā» jeb padomju realitātes. Šī izrāde bija debija scenogrāfijā Evijai Pintānei, par ko viņa tika izvirzīta Spēlmaņu nakts balvai. Daugavpils teātrī 18. martā būs pēdējā Georgija Surkova iestudētās Ivana Viripajeva Valentīna dienas izrāde ar Egilu Viļumovu, Veru Hramņikovu un Žannu Lubgāni. Iestudējums 2013. gadā piedalījās Latvijas Kultūras akadēmijas Skatuves mākslas festivālā Patriarha rudens, kur saņēma veicināšanas balvu par izcilu sniegumu.

Aprīlī no skatītājiem atvadīsies vairāki Dailes teātra iestudējumi. 8. aprīlī būs Spēlmaņu naktī vairākas balvas saņēmušā mūzikla Oņegins (attēlā – Artūrs Skrastiņš) pēdējā izrāde, taču to vēl var pagūt noskatīties arī 24., 25. februārī un 7. aprīlī.

Vēl tikai vienu reizi – 11. aprīlī – būs skatāma Margaretas Mičelas episkā romāna Vējiem līdzi skatuves versija Jana Villema van den Bosa režijā ar Kristīni Nevarausku un Artūru Skrastiņu galvenajās lomās. Kristīne Nevarauska par Skārletas lomu saņēma Spēlmaņu nakts skatītāju balvu kā Gada aktrise. Aprīlī beigsies vēl viena Jana Villema van den Bosa iestudējuma mūžs – 23. datumā notiks pēdējā Amadeja izrāde (attēlā), kas 2010./2011. gada Spēlmaņu naktī pretendēja uz Gada izrādes balvu. Mocarta un Saljēri attiecības izspēlē Artūrs Dīcis un Artūrs Skrastiņš, kurš Spēlmaņu nakts skatītāju balsojumā tika atzīts par Gada aktieri. Amadejs vēl tiks rādīts arī 29. martā.

Vēl divas reizes – 27. martā un 12. aprīlī – uz Dailes teātra skatuves būs Primadonnas – Brodvejas vadošā komēdiju autora Kena Ludviga lugu 2011. gadā iestudējis Dž. Dž. Džilindžers.