Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Maskavas Figaro Dailes teātrī

Jevgeņijs Pisarevs iestudējis krāšņu komēdiju, kas patiks skatītājiem, kuri teātrī grib labi un saturīgi atpūsties © Publicitātes foto

3. un 4. martā Dailes teātrī viesosies Maskavas A. Puškina teātris ar izrādi Figaro kāzas. Franču dramaturga, pulksteņmeistara, izgudrotāja Pjēra Ogistēna Karona de Bomaršē (1732–1799) lugu iestudējis režisors Jevgeņijs Pisarevs, sadarbojoties ar scenogrāfu Zinoviju Margoļinu un kostīmu mākslinieku Leonīdu Aleksejevu. Pirmizrāde notika pagājušā gada aprīlī.

Ar šo iestudējumu Maskavas Puškina teātris atzīmē simt gadu jubileju – līdz 1950. gadam tajā pašā ēkā Tveras bulvārī bija Maskavas Kamerteātris, ko dibinājis Aleksandrs Tairovs. Jevgeņijs Pisarevs iestudējis krāšņu, teatrālu kostīmizrādi, kurā Figaro spēlē Sergejs Lazarevs, Suzannu – Aleksandra Ursuļaka, Grāfu Almavivu – Aleksandrs Arsentjevs, Grāfieni – Viktorija Isakova. Starp citu, Viktorija Isakova šogad saņēma Krievijas kino balvu Zelta ērglis kategorijā Labākā aktrise televīzijā par darbu seriālā Atkusnis. Izrādē skan mūzika no Mocarta operas Figaro kāzas un Dž. Rosīni Seviļas bārddziņa.

«Pisarevs galma pulksteņmeistara Bomaršē lugu salīdzina ar ideālu pulksteņa mehānismu. Nav zināms, kurš uzvilcis mūžīgo mīlas intrigu mehānismu, bet visi izrādes tēli tā vai citādi kļūst par šīs ierīces skrūvītēm,» par izrādi raksta Aleksandrs Antipovs (Teātra afiša), piebilstot – katrs no galvenajiem tēliem uzskata sevi par situācijas noteicēju, un šī viņu pašpaļāvība, kā jau komēdijā pienākas, ir ļoti smieklīga. Reizēm kļūst skumji, taču arī skumjām labā komēdijā ir jābūt.

Teātra kritiķis Romāns Dolžanskis (Komersants) uzskata, ka šo izrādi kaut kādā ziņā var uzskatīt par teātra manifestu. Ar šo iestudējumu režisors un Puškina teātra mākslinieciskais vadītājs Jevgeņijs Pisarevs aizstāv teātri, kam nav jābūt novatoriskam, sociāli aktuālam, drosmīgam, tādam, kas iekļaujas pasaules kontekstā. Tāpēc izrāde patiks skatītājiem, kuri teātrī vēlas redzēt skaistu pasaku, kas ļauj pārcelties citā pasaulē, lai atpūstos, izsmietos, atslēgtos no ikdienas problēmām. Iespaidīga dekorācija, dzirkstoša aktieru spēle, krāšņi kostīmi, aizraujošs stāsts – tie ir saskaitāmie, kas veido Figaro kāzu veiksmes stāstu.