Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Jubilejas un pēdējās iespējas

© publicitātes

Liepājas teātra Hanana, Valmieras teātra Siltumnīca un Doktors Živago – tās ir izrādes, kuras februārī tiks spēlētas pēdējo reizi.

5. februārī no skatītājiem atvadīsies Liepājas teātra ilgdzīvotāja – Dž. Dž. Džilindžera Hanana, kas pirmizrādi piedzīvoja 2010. gada 5. februārī, un šajā laikā to klātienē noskatījušies vairāk nekā 17 500 skatītāju. Tieši pēc pieciem gadiem izrāde notiks pēdējo reizi, turklāt tā arī būs 50. – tātad jubilejas izrāde. Krievu autora Germana Grekova lugas iestudējums viesojies arī Maskavā, festivāla Zelta maska ārpuskonkursa programmā Maska plus, un dramaturgs ar redzēto bija apmierināts, sakot, ka, «skatoties izrādi, aizmirsu, ka pats esmu šo lugu uzrakstījis. Nesaprotot ne vārda, sapratu visu. Šī tiešām ir izcila izrāde!»

Hanana bija nominēta Spēlmaņu nakts balvai sešās kategorijās: Gada dramatiskā teātra izrāde, Gada režisors, Gada aktrise (Inese Kučinska), Gada aktieris otrā plāna lomā (Kaspars Gods), Gada kostīmu māksliniece (Ilze Vītoliņa) un Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē (Kārlis Lācis). Togad par labāko izrādi žūrija atzina Kirila Serebreņņikova Mirušās dvēseles, taču balvu saņēma Kaspars Gods.

Februārī Valmieras teātrī pēdējo reizi tiks spēlētas divas izrādes – Siltumnīca un Doktors Živago. Jaunā režisora Jāņa Znotiņa Apaļajā zālē veidotais Harolda Pintera lugas Siltumnīca iestudējums pirmizrādi piedzīvoja pagājušās sezonas beigās un pēdējo reizi tiks spēlēts 13. februārī. Vēl divas reizes – 31. janvārī un 21. februārī – Lielajā zālē tiks rādīts Doktors Živago. Indras Rogas veidotais Borisa Pasternaka romāna Doktors Živago inscenējums repertuārā ir kopš 2013. gada septembra.

Savukārt pirmajam Indras Rogas iestudējumam Valmieras teātrī – Mihaila Bulgakova Zojkina kvartira, kam pirmizrāde bija 2012 gada septembrī, 12. februārī būs jubileja, jo tiks spēlēts 50. reizi. Zojkina kvartira bija nominēta Spēlmaņu nakts balvai trīs kategorijās: Gada aktieris (Imants Strads), Gada scenogrāfs (Mārtiņš Vilkārsis) un Gada kostīmu mākslinieks (Anna Heinrihsone).