Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Nacionālajā teātrī notiks Auškāpa iestudējuma "Blakts" pirmizrāde

© publicitātes

Šovakar plkst.18.30 Latvijas Nacionālā teātra LMT Jaunajā zālē notiks Dāvja Auškāpa iestudējuma Vladimira Majakovska lugai "Blakts" pirmizrāde.

"Kas gan saistījis jauno režisoru Auškāpu asas satīras cauraustajā tekstā, kurš radies tad, kad staļinisms tikai sāka uzņemt apokaliptiskos apgriezienus? Kas gan var būt aktuāls un kopīgs 21.gadsimta Eiropas valstu labklājības savienībai ar varmācīgo un liekulīgo Padomju Savienību, kuras konsekvences netīši, taču pravietiski nojauta Majakovskis? Varbūt tas, ka dzejnieka tēlotā sava laika groteskā un iedomātā antiutopija visai spilgti īstenojusies šodienā," par iestudējumu stāstīja Nacionālā teātra direktora palīdze literārajos jautājumos Ieva Struka.

Viņa norādīja, ka Majakovska "Blakts" nav luga ierastā izpratnē - tā ir tiklab nepieradināma, kā atvērta režisora fantāzijai un drosmei. Auškāps, pēc viņas teiktā, saskata lugā paradoksus, kurus riskēdams iekodējis autors.

Majakovskis, būdams komunisma idejas apoloģēts pēcrevolūcijas laika Krievijā, ar savu jūtīgo dvēseli agri pamanīja kroplības, kuras kā nezāles sakuploja sabiedrībā, kaut arī tai vajadzēja kļūt par paraugu visai pasaulei.

Lugas pirmajā cēlienā "vienkāršais" strādnieks Prisipkins tiek izprecināts, bet kāzu mielastā notiek negadījums - sākas ugunsgrēks. Lugas darbība otrajā cēlienā notiek pēc 50 gadiem. Celtnieki atrod aizgruvušu pagrabu, bet tajā - ledus klucī iesalušu cilvēku.

Pats Majakovskis savai 1928.gadā uzrakstītajai lugai "Blakts" devis apzīmējumu - fēriska komēdija, proti, neticama komēdija. Latvijā šis darbs ir pirmiestudējums.

Lomās izrādē būs Kristians Kareļins, Ivars Kļavinskis, Daiga Kažociņa, Artis Drozdovs, Gunta Virkava, Juris Hiršs, Sanita Pušpure un Marta Ančevska.

Izrādes scenogrāfs ir Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Iveta Šturma, mūzikas autors - Jēkabs Nīmanis, gaismu māksliniece - Lienīte Slišāne un horeogrāfs - Andrejs Filipovs.