Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Nacionālā teātra viesizrādes Maskavā un Budapeštā labi apmeklētas

Latvijas Nacionālā teātra viesizrādes Maskavas Gogoļa centrā un teātra festivālā "MITEM" Budapeštā uzņemtas pozitīvi, informē teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Maskavas Gogoļa centrā izrādes "Voiceks" un "Vecene" bijušas labi apmeklētas un uzņemtas pozitīvi. Ne no skatītāju, ne žurnālistu puses teātris neesot saņēmis kādas negācijas par savas nostājas paušanu attiecībā pret Krievijas agresiju Ukrainā un Krimas aneksiju.

Rimšēviča atzina, ka problēmu, iespējams, nav bijis tāpēc, ka Kirila Serebreņņikova vadītajā Gogoļa centrā nāk izmeklēta publika. Tam esot savs skatītāju loks, kas ir pieradināti pie mākslas valodas un zina Latvijas Nacionālo teātri un tā režisorus.

Teātra aicinājums šajās viesizrādēs bijuši Raiņa vārdi: " Ne tauta pret tautu tad karos, bet visas kopā pret tumsu." Tas pausts arī preses konferencē, kurā piedalījās Latvijas vēstniece Krievijā Astra Kurme, Serebreņņikovs, Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis un aktieris Gundars Grasbergs.

Maskavā izplatītajā preses relīzē bijis teikts, ka Serebreņņikova iestudētā izrāde "Voiceks" šajā situācijā ir ļoti aktuāla un mākslinieciski ļoti spilgtā veidā aicina katru skatītāju individuāli izvērtēt savas un varas attiecības. Informācijā par viesizrādēm bijis stāstīts, ka Latvijā 50 gadus ir valdījis padomju okupācijas režīms un tieši kultūra ir bijusi tā, kas šajos padomju gados palīdzēja cilvēkiem izdzīvot. Stāstīts, ka tieši kultūras darbinieki Latvijā bija tie, kas aicināja tautu atmodai un bija tās priekšgalā astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito sākumā, kad Latvija atkal atguva brīvību un neatkarību. Nacionālais teātris paudis cerību skatītājiem Maskavā, ka būs tādi, kurus šī izrāde uzrunās, un tajā paustās domas būs atbalsts viņu centieniem.

Uz izrādi "Vecene" interesentu skaits daudzkārt pārsniedzis iespējamo biļešu daudzumu, savukārt par 4.aprīļa izrādi "Voiceks" atzīts, ka tā bijusi labākā nospēlētā "Voiceka" izrāde tās pastāvēšanas vēsturē. Teātris esot saņēmis daudz komplimentu par aktieru izcilo spēli un augsto profesionālismu.

"MITEM" ("Madach International Theatre Meeting"), kas ir daļa no Budapeštas pavasara festivāla, Nacionālā teātra izrāde "Vecene" tika atzīta par vienu no interesantākajiem šā festivāla notikumiem. Šogad pirmo reizi festivāla vēsturē Ungārijas Nacionālais teātris bija pulcējis dažādu valstu nacionālos teātrus, tā radot jaunu tradīciju.

Jau ziņots, ka Nacionālais teātris devies viesizrādēs uz Maskavas Gogoļa centru un Budapeštas pavasara festivālu ar Daniila Harmsa "Veceni" Vladislava Nastavševa režijā un Georga Bīhnera "Voiceku" Serebreņņikova režijā.

Nacionālais teātris pieņēma lēmumu doties viesizrādēs uz Serebreņņikova vadīto Gogoļa centru Maskavā, kaut arī trīs ārštata aktieri bija iesnieguši lūgumu teātra direktoram - saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā izrādes atlikt. Uz Krievijas boikotu iepriekš aicināja Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis. Jaunais Rīgas teātris paziņoja, ka atcēlis visas paredzētās viesizrādes Krievijā, kā arī atsaucis dalību Pēterburgas un Omskas teātra festivālos. Arī aktrise Guna Zariņa atteicās piedalīties Gogoļa centra iestudējumā "Mēdeja", kur atveidoja galveno lomu.