Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Būs skatāmi Vijas Celmiņas darbi

© F64

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ziņo, ka janvāra beigās Kupola zālē tiks atklāta ASV dzīvojošās latviešu mākslinieces Vijas Celmiņas izstāde Vija Celmiņa. Vienpadsmit darbi un filma.

Visu laiku slavenākajai latviešu māksliniecei, kuras vārds tiek minēts arī visdārgāko pasaules mākslinieču TOP 10, 2018. gada 25. oktobrī apritēs 80. Latvijā viņas darbus varējām iepazīt salīdzinoši nesen - 2014. gadā ar vērienīgu izstādi Mākslas muzejā Rīgas birža. ASV mākslas pasaule šogad atzīmēs Vijas Celmiņas astoņdesmito dzimšanas dienu ar vairākām vērienīgām izstādēm. Vienlaikus ar Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) notiekošo izstādi meistares darbi tiks eksponēti Losandželosā, Metjū Marksa galerijā (27.01.-31.03.2018.). 2018. gada decembrī durvis vērs līdz šim apjomīgākā autores daiļrades izstāde Sanfrancisko Laikmetīgās mākslas muzejā, bet 2019. gadā tā ceļos uz Metropolitēna mākslas muzeju Ņujorkā.

Kā informēja izstādes kuratore Elita Ansone, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs savā izstādē iepazīstinās apmeklētājus ar visiem muzeja krājumā esošajiem Vijas Celmiņas darbiem, ikvienu izceļot kā unikālu dārgumu. Kopumā tās ir vienpadsmit grafikas lapas. Pirmo muzejs ieguva 1998. gadā, bet pārējās - sākot no 2012. gada, kad izveidojās patiesi auglīga un savstarpēji ieinteresēta sadarbība ar mākslinieci. Šie darbi vienkopus muzejā nav izstādīti. Piecas kompozīcijas autore uzdāvinājusi LNMM. To skaitā ir arī divi 2017. gadā iegūtie viņas nosacīti jaunā perioda darbi - mecotintas un sausās adatas tehnikā darinātas lapas, kas fiksē okeāna virsmu. Izstādes laikā tiks demonstrēta Jura Podnieka studijā režisora Olafa Okonova veidotā dokumentālā filma Vija Celmiņš. Teritorija.