Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Gleznotāja Kristīne Luīze Avotiņa: Krāsu ziņā es esmu palikusi vēl košāka

PROM NO PILSĒTAS. Kristīne Luīze Avotiņa šo vasaru ir pavadījusi lauku mājās, audzinot pusotru gadu veco meitiņu un daudz gleznojot. «Man tas ir ļoti nozīmīgi – veltīt sevi meitai un gleznošanai, būt dabā, mosties klusumā, redzēt saullēktu un saulrietu, pilsētā daudz kas ir citādāk. Protams, pienākumi pilsētā jau sauc, drīz būs jāatgriežas» © Publicitātes foto

«Es joprojām mīlu dabu, bet krāsu ziņā es esmu palikusi vēl košāka,» atzīst gleznotāja Kristīne Luīze Avotiņa. Šopiektdien Mākslas un tehnoloģiju kvartālā Rīgā tiks atklāta viņas darbu multimediālā izstāde Sapņu upe, bet nākamajā nedēļā Cēsu izstāžu namā pēc trīs gadu pauzes būs skatāma viņas jaunāko gleznu izstāde Ģimene.

Pirms diviem gadiem projekts Sapņu upe jau tika izrādīts Rīgā, bet ļoti īsu laiku - vien desmit dienu, tāpēc nolemts to atkārtot, turklāt šoreiz ekspozīciju papildinās arī jauni darbi. Šī ir neparasta izstāde - izstādē gleznu nebūs, tomēr Kristīnes Luīzes Avotiņas darbi izmantoti, lai ar mūsdienu digitālo tehnoloģiju iespējām, lietojot kustības, skaņas, gaismas un animācijas efektus, radītu īpašu ekspozīciju.

Arī šoreiz komandā kopā ar Kristīni Luīzi Avotiņu strādājis video mākslinieks un režisors Roberts Rubīns, scenogrāfs Didzis Jaunzems, animators Dzintars Krūmiņš un skaņu mākslinieks Uģis Vītiņš. Izstādē Sapņu upe gleznotājas Kristīnes Luīzes Avotiņas darbi būs apskatāmi uz planšetēm, darbu multimediālais vēstījums ilgs gandrīz pusstundu. Pirms vairākiem gadiem tieši viņas gleznas savedušas kopā viņu un šīs izstādes kuratori Sandru Jonāni. Pēc tam, kad Jonāne Izraēlā apmeklējusi starptautisko multimediju izstādi VGA exhibition/ Van Gogh Alive, viņa piedāvājusi Kristīnei Luīzei Avotiņai veidot līdzīgu projektu. Kristīne Luīze Avotiņa piekritusi, viņu nav arī baidījis tas, ka pašas radītie darbi tiks izmantoti gan pilnībā, gan fragmentāri, gan palielinājumā, gan kustībā un vēl daudzos veidos. Māksliniece izsaka cerību, ka šī izstāde būs «vērienīgāka un jaudīgāka» par iepriekšējo, turklāt arī izvēlētās telpas Mākslas un tehnoloģiju kvartālā izstādei piešķirs plašumu. «Skatītājiem nevajag gaidīt to pašu, kas bija, jo telpa ir cita, ekrāni tiks izvietoti citādāk, es domāju, ka būs grandiozāk,» domā Kristīne Luīze Avotiņa.

Lai arī šobrīd Kristīnes Luīzes Avotiņas dzīves prioritāte ir teju pusotru gadu vecā meita Līzelote Anna, viņai ir labi palīgi, tāpēc atliek arī laika gleznošanai. «Mana meita ir pārāk liela iedvesma, lai es to neizmantotu,» smaidot saka jaunā māmiņa.

«Nav mainījies tas, ka es joprojām mīlu dabu, mani interesē visas dabas formas, bet krāsu ziņā es esmu palikusi vēl košāka, jo meita ir, ja tā var teikt, dzīves uztveri uzasinājusi, es visu ieraugu vēl spilgtāk,» atzīst gleznotāja. Pēc nedēļas mākslinieces jaunākos 16 darbus, kas tapuši šajā vasarā, būs iespējams redzēt Cēsu izstāžu namā, kas pēc rekonstrukcijas atkal būs pieejams apmeklētājiem. «Ir pagājuši trīs gadi kopš manas pēdējās gleznu izstādes, ir pienācis laiks... Izstādes nosaukums ir Ģimene, un tas patiesībā precīzi raksturo manu šā brīža dzīvi, kad man ir maza meita,» saka Kristīne Luīze Avotiņa. Visu vasaru viņa dzīvojusi ģimenes mājā Liezērē, bet neesot sajūtas, ka ir prom no «lielās dzīves», kas notiek galvaspilsētā. «Turklāt es vienmēr par prioritāti esmu likusi gleznošanu un arī šobrīd gleznošanu neesmu atstājusi novārtā, jo - kamēr ir spēks, laiks ir jāizmanto. Man interesē rezultāts. Nezinu, vai var teikt, ka es sevi nežēloju, bet noteikti esmu mērķtiecīgs cilvēks, mērķis man bieži vien ir svarīgāks par daudz ko citu,» atzīst Kristīne Luīze Avotiņa.