Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Eiropas Profesionālās leļļu mākslas festivāls 2017: 800 leļļu no klasikas līdz avangardam

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Leļļu mākslai ir ierādīta goda vieta Rīgas kultūras notikumu karuselī, un šogad jau ceturto gadu šeit tiks svinēti leļļu mākslas svētki – ceturtdien Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā tiks atklāts Eiropas Profesionālās leļļu mākslas festivāls 2017, kas turpināsies līdz svētdienai.

Eiropas profesionālās leļļu mākslas festivāls 2017, ko organizē Ināras Liepas ceļojošais leļļu mākslas muzejs, ir gaidīts notikums Rīgas kultūras dzīvē, jo tajā organiskā sinerģijā leļļu māksla saplūst ar stikla, tekstila un metālmākslu, ar glezniecību, tēlniecību, grafiku, dejas un kino mākslām.

Festivāla apmeklētājus gaida interesanta kultūras programma bērniem un pieaugušajiem, konference, meistarklase un izstāde. Jo četras dienas vairāk nekā simt profesionālu pasaules līmeņa mākslinieku no 17 Eiropas valstīm, kā arī Jaunzēlandes un ASV atrādīs savus mākslas darbus un dalīsies pieredzē. Kopumā tie būs aptuveni 800 autordarbu no klasikas līdz avangardam, un šā gada festivāla tēma ir Uz vēja spārniem.

Šogad festivāla izstādē īpaša uzmanība tiks veltīta jauniem materiāliem un jaunajām tehnoloģijām, kas paver iespējas radīt līdz šim nebijušus mākslas darbus. Arvien vairāk tiek izmantotas 3D tehnoloģijas, tiek eksperimentēts ar dažādiem materiāliem, kā rezultātā top mākslas darbi, kas iezīmē mūsu laikmetīgās mākslas iespējas un paver jaunu lappusi 21. gadsimta mākslā. Un tomēr visam pamatā ir klasiskās vērtības, kas kalpo par stabilu pamatu jebkuriem radošā procesa jauninājumiem.

Festivāla goda viešņa būs Taņa Mariota (Tania Mariott) no Jaunzēlandes, Maseja universitātes Radošo mākslu koledžas dizaina pasniedzēja, ASV leļļu mākslinieku nacionālā institūta (NIADA) prezidente, kura dalīsies savā bagātajā radošajā pieredzē, kas iegūta, strādājot dizaina darbnīcā Weta Workshop, veidojot tēlus kino triloģijai Gredzenu pavēlnieks, animācijas studijā Aardman Animations, World WearableArt (WOW), kā arī 20 gadus darbojoties produktu dizaina izstrādē Apvienotās Karalistes rotaļlietu industrijā.