Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Laikmeta ikona. Andris Grinbergs. 1. sērija

FONDA Mākslai vajag telpu Vasaras mājā apskatāma fotogrāfa Andreja Granta darbu izstāde, kas ir pirmā izstāde sērijā, kas veltīta Latvijas laikmetīgās mākslas patriarham un ikonai Andrim Grinbergam © F64

Fonda Mākslai vajag telpu Vasaras mājā izstāžu sērijas Ārup. Andris Grinbergs ietvaros no šodienas apskatāma fotogrāfa Andreja Granta darbu izstāde, kas ir pirmā izstāde sērijā, kas veltīta Latvijas laikmetīgās mākslas patriarham un ikonai Andrim Grinbergam.

Izstādē apkopotas deviņpadsmit fotogrāfijas no Andreja Granta kolekcijas Andris Grinbergs. Portreti, hronoloģiski aptverot laika periodu no 1983. līdz 2016. gadam. Andrejs Grants ir ne tikai dokumentējis atsevišķas Andra Grinberga performances, bet ilgstoši bijis liecinieks Andra Grinberga identitātes meklējumiem un ilgā periodā uzņēmis viņa portretus personiskā un sociālā laika attīstībā. Grinbergs ir arī Andreja Granta visvairāk fotografētais modelis. Izstāžu sērijas Ārup. Andris Grinbergs ietvaros līdz 10. septembrim Mākslai vajag telpu Vasaras mājā norisināsies izstādes, autorvakari, lekcijas, diskusijas, performances, izrādes un radošās darbnīcas. Vasaras programmā ir aicināti piedalīties vairāki autori, kuriem ir bijusi personiska sadarbība ar Andri Grinbergu viņa radošās darbības laikā. Izstādēs, izrādēs un performancēs piedalīsies arī mākslinieki Andris Eglītis, Ivars Grāvlejs, Helēna Heinrihsone, dzejniece Ināra Eglīte un mākslas kurators Kaspars Vanags.

Andris Grinbergs (1946) tiek uzskatīts par laikmeta ikonu. Māksliniece Maija Tabaka par viņu teikusi: «Andris ir viens no lielākajiem sabiedrības bīdītājiem. Dinamiķis. Ar savām oriģināli ekstravagantajām idejām viņš ir masveidā iespaidojis veselus sabiedrības slāņus. Mirdzošs, enerģisks, dullām un trakām domām. Ārkārtīgi skaists cilvēks. Arī fiziski. Viņa mākslas veids ir «dzīvās bildes». Ideju ģenerators, sabiedrības zvaigzne...» Kamēr Grinberga daiļrade vēl nav apkopota un monogrāfija par viņu tikai top, fonda Mākslai vajag telpu Vasaras mājā norisināsies izstāžu sērija ar virsrakstu Ārup. Andris Grinbergs, kas aktualizēs un interpretēs mākslinieka daiļradi.

Šogad fonds Mākslai vajag telpu izveidojis sadarbību ar fotogrāfu un modes mākslinieku Bruno Birmani, kurš visas vasaras garumā rūpēsies par mākslinieka un MVT Vasaras mājas goda viesa Andra Grinberga vizuālo tēlu, tādējādi viņa klātbūtnei izstādēs un notikumos kļūstot par neatkarīgu, bet papildinošu mākslas performanci.