Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Kara muzejā būs apskatāmas karavīru mantas no starptautiskajām misijām

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Rīt, 2016.gada 16.novembrī plkst.13.00, klāt esot LR aizsardzības ministram R.Bergmanim un NBS komandierim ģenerālleitnantam R.Graubem, tiks atklāta izstāde "Latvijas karavīri Miera uzturēšanas misijās un Starptautiskajās operācijās. 1996.-2016.gads".

Piedalīšanās miera nodrošināšanas misijās un starptautiskajās operācijās bija un ir viens no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) uzdevumiem. Latvija un tās bruņotie spēki aktīvi piedalās kā NATO, tā Eiropas Savienības īstenotajās starptautiskajās operācijās un citos kolektīvās drošības stiprināšanas pasākumos. Izstāde ir 20 gados paveiktā apkopojums.

Pirmo reizi vienkopus būs apskatāmas foto liecības un karavīru personīgās mantas , kas palīdzējušas pildīt misijas uzdevumus vai ir atvestas kā piemiņas lietas no Bosnijas un Hercogovinas, Albānijas, Kosovas, Mali, Irākas un Afganistānas.

Izstāde būs vēstījums par karavīru ikdienas dzīvi un viņu sajūtām, esot prom no dzimtenes. Pirmo reizi plašākai publikai būs aplūkojamas Irākā un Afganistānā kritušo Latvijas karavīru personīgās lietas un apbalvojumi, ko muzejam uzticējuši tuvinieki.

Izstādes autore - Pēckara vēstures nodaļas vadītāja Sarmīte Baltiņa.

Izstāde būs apskatāma bez maksas visu nākamo gadu! Apmeklētāji īpaši tiks gaidīti 18.novembrī !

Vienlaicīgi muzejā tiks atklāta arī izstāde "Latvijas Republikas aizsardzības ministra, Nacionālo bruņoto spēku komandiera, spēku veidu un atsevišķo vienību komandieru apbalvojumi un krūšu nozīmes".

Izstādē būs izstādīti 30 apbalvojumi un 80 dažādu spēku veidu pulku un bataljonu krūšu nozīmes.

Pirmo reizi muzejā būs izstādīts arī Nacionālo bruņoto spēku komandiera apbalvojums "Varonības krusts".

Goda zīmes Nolikums apstiprināts 2012.gadā. To piešķir: 1.Par varonību un bezbailību kaujas apstākļos starptautiskajā operācijā vai Latvijā; 2.Konkrētu rīcību, sasniegumiem, īpašiem nopelniem, kas veicināja vienības kaujasspēju kaujas apstākļos, 3.ievainoto biedru, civiliedzīvotāju vai tehnikas glābšanu kaujas laukā; 4. Vienības vadības uzņemšanos kaujā, ja komandieris ir bijis rīcības nespējīgs; 5. Tādu uzdevumu izpildi, kuru rezultātā ir panākts izšķirošs kaujas rezultāts.

Ar kārtas numuru 1. šis apbalvojums par varonību un bezbailību smagi ievainoto koalīcijas spēku karavīra glābšanā kaujas laukā dzīvībai bīstamos apstākļos starptautiskajā operācijā Afganistānā pasniegts dižkareivim Artūram Rūdulim. (Latvijas Ziņas, 2013.g. jūnijs).

Izstādes autore - direktora vietniece krājuma darbā Ilzīte Zeltiņa.