Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Izstādes

Osvalda Rožkalna Trešā atgriešanās

BĒGLIS. Osvalds Rožkalns lielāko mūža daļu pavadījis trimdā, un patlaban Teātra muzejā ir iespēja iepazīties ar mākslinieka darbiem © Publicitātes foto

Līdz 5. maijam LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā apskatāma scenogrāfa un gleznotāja Osvalda Rožkalna (1910–1989) darbu ekspozīcija Trešā atgriešanās, ko veidojuši izstādes kuratori Ingrīda Burāne un Māris Brancis sadarbībā ar mākslinieku Ivaru Noviku.

Osvalds Rožkalns ir Latvijā tikpat kā nezināms mākslinieks, jo viņa dzīves lielākā daļa pagājusi Vācijā, Vircburgā. Osvalds Rožkalns ir autodidakts, kura skolas bija prakse: pirmos mēģinājumus novērtēja Jēkabs Kazaks Penzā, vingrinājās pie brālēna Jāņa Roberta Tillberga, strādāja par dekoratoru Operā, īstenojot Jāņa Kugas, Eduarda Vītola, Niklāva Strunkes ieceres, darbojies mākslinieku apvienībā Zaļā Vārna, draudzējies ar trīsdesmito gadu Rīgas «zelta jaunatni», īpaši ar Oskaru Norīti.

Iesaukts leģionā, kritis britu gūstā, Osvalds Rožkalns nonāk un paliek Vircburgā un turpmākos dzīves gadus veltī tikai mākslai. Viņš pats sevi esot uzskatījis par latviešu Pikaso. «Ar milzīgu neatlaidību un mērķtiecību mākslinieks meklē savu izteiksmi, atklāsmi, piepildījumu. Viņš studē un mācās no visa, kas ļauj tuvoties izpratnei par pilnību zīmējuma līnijā, skatuves kompozīcijā, glezniecības krāsainībā.

Osvalda Rožkalna uzmanības lokā aizvien ir El Greko, Pikaso, seno japāņu akvarelis, citas vērtības. Viņš studē vecmeistarus un seko mākslas novitātēm, strādā regulāri un paliekoši, bet... ļoti reti dod savus darbus atklātībā kā trimdas mākslinieku ekspozīcijās, tā starptautiskās skatēs un savas dzīves laikā nesarīko nevienu personālizstādi. Viņš pieder tikai pats sev un saviem centieniem mākslā. Paaudzes ietvaros Osvalds Rožkalns ir nozīmīgs ar savu pilnīgi savrupo individualitāti un to inteliģences pakāpi, kuru viņam piešķir daudzpusīgās intereses, teicamās literatūras zināšanas, izgudrotāja gars,» stāsta izstādes veidotāji.

Pēc mākslinieka nāves no sirdstriekas viņa pelnu urna tika apbedīta Latvijā. Mākslinieka otrā atgriešanās dzimtenē bija 2013. gadā sarīkotā nelielā izstāde Berga bazāra galerijā Arte. Trešā atgriešanās ļauj apjomīgāk novērtēt mākslinieka darbus – gleznas, zīmējumus, akvareļus un skatuves metus.