Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

Aivars Lembergs laiž klajā pirmo grāmatu "Zagļi Lemberga kurpēs"

© F64 Photo Agency

Šodien plašākai auditorijai tiek nodota Ventspils mēra Aivara Lemberga pirmā grāmata "Zagļi Lemberga kurpēs". Pats autors norāda, ka: "Grāmata ir par Rīgas Apgabaltiesā jau deviņus gadus notiekošo krimināllietu, valsts amatpersonu rīcību valsts mantas pārraudzībā un iespēju gūt pašiem savu labumu."

Prezentējot savu grāmatu, A. Lembergs uzsver, ka tajā ir bezkaislīgi atspoguļoti fakti, kas iepriekš publiski nav bijuši zināmi. Grāmata ir izdota latviešu, krievu un angļu valodās.

Lembergs skaidro par ko ir grāmata: "Plašākā kontekstā par tiesu sistēmas darbību un cilvēktiesībām šīs sistēmas ietvaros realizēt savu aizstāvību Latvijā. Šaurākā kontekstā par krimināllietu, kuru žurnālisti vienkāršības labad ir nosaukuši manā vārdā, kas Rīgas apgabaltiesas pirmajā instancē ļoti intensīvi (nozīmētas 4 un pat 5 tiesas sēdes nedēļā) tiek skatīta jau deviņus gadus. Ikviena cilvēka veselajam saprātam jau tas vien ir neaptverami ilgs tiesāšanās laiks, bet priekšā vēl gaidāmas tiesu debates un tad - nav ne mazāko šaubu - apelācijas un kasācijas tiesu procesi. Prognozēt, kad šī lieta beigsies, nav iespējams.

Kāpēc tā notiek? Viena no atbildēm rodama grāmatā «Zagļi Lemberga kurpēs». Tajā izanalizēts viens no bezgala daudzajiem kāzusiem pret mani uzsāktajās krimināllietās, kurās visās līdz šim esmu uzvarējis.

Grāmatā ir apkopoti reāli, līdz šim arī publiski nezināmi fakti (krimināllietas vairāk nekā 220 sējumos tie, protams, ir atrodami, bet tie nebija publiski pieejami), kas pierādīti ar iepriekš nepublicētiem dokumentiem, un veikta šo faktu analīze. Fakti ir šokējoši, jo parāda Ģenerālprokuratūras un Satversmes aizsardzības biroja amatpersonu darbošanos ar Latvijas valsts bagātībām - neatkarīgi no tā, kam tās patiesībā pieder.

Vērīgs lasītājs, izlasot grāmatu, jutīsies pārsteigts, ieraugot korupcijas iespējas, kas rodas, liekot lietā nedaudz sarežģītākas „shēmas” par kukuļa naudu aploksnē. Bet grāmatā parādīts, kā šīs iespējas izmanto valsts amatpersonas, kurām jārūpējas par likumību.

Ir saprotams, ka grāmatas iznākšana radīs neērtības virknei personu, tostarp amatpersonu. Tas izskaidro arī draudus, kas izteikti manai dzīvībai un veselībai tās iznākšanas sakarā."