Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

"Jumava" klaja laidīs skandalozā autora Pavels Kohauta romānu "Diplomēta bende"

© Publicitātes foto

Izdevniecībā “J.L.V.” pirmo reizi Latvijā izdots čehu rakstnieka un disidenta Pavela Kohouta romāns “Diplomēta bende” Sandras Nikuļcevas tulkojumā. Grāmatas prezentācijas pasākums Čehijas Republikas vēstniecībā Rīgā notiks 2017. gada 12. janvārī pulksten 15.00.

Šo visveiksmīgāko čehu prozaiķa un dramaturga Pavela Kohouta (Pavel Kohout; dz. 1928) romānu, kas pirmo reizi iznāca 1978. gadā un uzreiz iekaroja Rietumeiropas lasītāju simpātijas, toreizējais Čehoslovākijas režīms uztvēra kā uzbrukumu sev. Grāmata bija viens no iemesliem, lai tās autoram atņemtu Čehoslovākijas pilsonību un izraidītu no valsts. Pēc totalitārisma sabrukuma P. Kohouts pamīšus dzīvo Prāgā un Vīnē.

“Zaļajā ceturtdienā kļuva zināms, ka Līziņa Taheci drāmas konservatorijas talanta eksāmenu nav nokārtojusi.

Komisijas priekšsēdētājs, pazīstams aktieris, viņas mātei Lūcijai ar neliekuļotu nožēlu darīja zināmu, ka žūrija tā nolēmusi pēc vētrainas diskusijas, kad arī atkārtoti mēģinājumi pierādījuši, ka viņas meita savas noslēgtības dēļ daudz ticamāk sevi apliecinātu kā ārste, pētniece vai rakstniece.

Lielajā piektdienā izrādījās, ka Līziņa nav izturējusi arī iestājeksāmenu klasiskajā ģimnāzijā, kuru pieteikumā bija norādījusi otrajā vietā.”

Ko darīt apburoši vienkāršajai pusaudzei Līziņai, kura neizturēja iestājpārbaudījumus nevienā mācību iestādē? Pietiek atbildīgajam ierēdnim atvērt stingri slepeno CST mapi, un viņu uzņem slepenā eksperimentālā arodskolā, kurā sagatavo… bendes. Eksekūcijas zinātņu profesora Vilka un docenta Šimsas, kā arī septiņu klasesbiedru dēkas un likteņi nemitīgi izraisa smieklus, bet vienlaikus liek asinīm stingt dzīslās.