Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

Iznācis jauns A. Pumpura eposa “Lāčplēsis” izdevums ar tieši šim izdevumam radītām ilustrācijām

© publicitāes

Apgāds “Jumava” laidis klajā A. Pumpura eposu “Lācplēsis”. Šis izdevums īpašs ar to, ka tajā ietvertas tieši šim izdevumam radītas ilustrācijas — Alekseja Naumova, Helēnas Heinrihsones, Kristiana Brektes, Pauļa Liepas un Ernesta Kļaviņa mākslas darbi, kas tapuši Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Valda Villeruša vadībā, kurš ir galvenais šī izdevuma mākslinieks.

“Ikvienai kopienai — vai tā būtu reliģiska, etniska vai kaut vai darba kolektīvs — ir nepieciešamas savas uzvaras zīmes. Par tādu latvietību apliecinošu zīmi noteikti uzskatāms Andreja Pumpura no tautas teiku materiāla un laikmeta centieniem radītais varonis Lāčplēsis un arī eps, kas vēsta par šī varoņa gaitām,” stāsta literatūrzinātnieks Ojārs Lāms.

“Andreja Pumpura sacerējums gan nav iekļauts latviešu kultūras kanonā un tas ir tikai likumskarīgi. Šis darbs nav novietojams birokrātu veidotos plauktiņos. Tas ir plašāks, dzīvīgāks, daudzveidīgāks par jebkuru klasifikāciju. Pamatstruktūrā būdams vienkāršs kā šaha dēlītis, tas slēpj sevī maģisku spēku, kas sakrāts gan tautas, gan pasaules pieredzē. Ikdienā klusi gulēdams grāmatu plauktos, tas kā spēka un iedvesmas avots atgriežas pie latviešiem sarežģītos laikos.

Latviešu literatūrā vairākus gadu desmitus bija aktuāls jautājums par epa sacerēšanu. Sacensībā, kurā piedalījās dzejnieki Frīdrihs Mālbergs, Ernests Dinsbergs, Jēkabs Lautenbahs un citi, Andrejs Pumpurs spēja piedāvāt tekstu, kas vislabākajā samēra ietvēra dzejas valdzinājumu, mīta vēstījumu un idejas par esamību. Šis darbs bija tāds, kas spēja iedvesmot nākamās paaudzes.”

Grāmata pieejama visās Latvijas grāmatnīcās