Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

GRĀMATU APSKATS: Suņa gars. Ilustrēta vēsture

© publicitātes

Suņa gars. Ilustrēta vēsture, ko izdevis apgāds Zvaigzne ABC, ir informatīvs un skaists vēstījums par dažādu suņu šķirņu izcelšanos un lomu cilvēku dzīvē, par jomām, kurās attiecīgās šķirnes pārstāvji agrākos laikos un mūsdienās guvuši labākos panākumus, par katras šķirnes īpatnībām un sastopamību.

Tūkstošiem gadu ilgā laika posmā daudzas dzīvnieku sugas ir tikušas domesticētas un turpmāk attīstījušās pasaulē, kurā galvenā loma pienākas cilvēkam. Suņi ir pavadījuši karavīrus kaujās, sekojuši lopkopjiem, kalpojuši karaļu galmos un drošības dienestā. Šie dzīvnieki izrādījuši neticamu spēju piemēroties attiecībām ar cilvēku. Rakstniece un dzīvnieku pazinēja Temzina Pikerela ir apskatījusi nozīmīgāko suņu šķirņu attīstību – no slaidā, spēcīgā angļu kurta līdz fiziski spēcīgajam Sibīrijas haskijam. Šķirnes ir sagrupētas nodaļās pēc to galvenajām pazīmēm, piemēram, Elegance un ātrums, Spēks un izturība, Veiklība un gudrība. Šķirņu raksturojumu lieliski izceļ un papildina Astridas Herisones brīnišķīgās fotogrāfijas.

Suņi cilvēku ikdienā pakāpeniski ieguvuši tik lielu lomu, kādas nav nevienam dzīvniekam: tie ir uzticamākie draugi, spēj ātri piedot, labprāt iepriecina un vienmēr uzklausa mūs. Viņi neizsaka spriedumus par mums, bet izklaidē un rada labsajūtu. Suņu biedriskums, jūtīgums, prāts, pielāgošanās cilvēka emocijām un pat humora izjūta veicinājusi unikālās, smalkās un bieži vien nenovērtētās saiknes veidošanos starp cilvēku un suni.