Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

Pasniegta Baltvilka balva bērnu literatūrā

© publicitātes

Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā pasniegta rakstniekam Mārim Rungulim, bet bērnu grāmatu mākslā - māksliniecei Gundegai Muzikantei.

Rungulis balvu saņēmis par detektīvstāstu bērniem "Lapsu kalniņa mīklas", kurā īpaši atzīmējama saikne ar Latvijas vēsturi - tēlojot aktīvus un zinātkārus pusaudžus aizraujošos noslēpumu atklāšanas piedzīvojumos, pirmo reizi latviešu bērnu un pusaudžu literatūrā atainots patiess stāsts par nacionālo partizānu cīņām Kurzemē pēc Otrā pasaules kara.

Muzikantei balva piešķirta par ilustrācijām Ineses Zanderes grāmatai "Pūķa ceļojums", Ievas Samauskas grāmatai "Kad kaķēnu sauc par pelīti?" un bilžu grāmatai "Mājiņa" sērijā "Bikibuks". Tajās māksliniece smalki, asprātīgi un emocionāli atainojusi reālu un teiksmainu varoņu gaitas dažādos laikos, konkrētā vidē un, izmantojot akvareli, zīmuļus un krītiņus, rada krāšņas, detaļām bagātas pasaules, norāda žūrija.

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir Somijas rakstniece Henrika Andersone, bet balvu par viņas pusaudžiem veltītās grāmatas "Emma Glorija un sarkanā Ilgu grāmata" tulkojumu latviešu valodā saņēma Mudīte Treimane.

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju.

Žūrija īpašu atzinību izteica dizaineriem Ūnai Laukmanei par grāmatu "Jūrnieks uz sauszemes" un Ivam Zennem par grāmatu "Lapsu kalniņa mīklas", uzsverot, ka viņi spējuši savienot autora tekstu un ilustratora radīto vizualizāciju pārdomātā maketā, padarot grāmatas koptēlu pilnīgu.

Māksliniece Elīna Brasliņa saņēma žūrijas atzinību par veiksmīgu debiju bērnu grāmatu ilustrācijā, īpaši izceļot ekspresīvo vizuālo risinājumu Māra Čaklā dzejolim "Gaidītāja meža cūka" sērijā "Bikibuks".

Portāla "Delfi" lasītāju simpātiju balsojuma balvu, kuru pasniedza portāla kultūras redaktore Kristīne Bērziņa, saņēma Lēlo Tungalas dzejas izlases "Daudzpusīgais ronis", kuras izdevējs ir bērnu grāmatu izdevniecība "liels un mazs".

Sarīkojumu vadīja Jaunā Rīgas teātra aktieri Baiba Broka un Edgars Samītis, bet Oskara Herliņa dziesmas ar Baltvilka dzeju, izpildīja Liene Dravniece, Baiba Berķe, Mārtiņš Miļevskis, Jēkabs Nīmanis, Viktors Veļičko un Ilze Gagaine.

Šogad grāmatas vērtēja Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, mākslinieks Juris Petraškevičs, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe, literatūrkritiķe Anda Baklāne, kā arī radio un televīzijas raidījumu vadītājs Gustavs Terzens.

Svinot dzejnieka Jāņa Baltvilka 70.dzimšanas dienu un Starptautiskās Baltvilka balvas bērnu literatūrā desmitgadi, rīt, 25.jūlijā, plkst.19 Kalnciema kvartālā notiks koncerts bērniem "Meža dziesmas". Koncertā Baltvilka dzejoļi izskanēs Ērika Ešenvalda, Andra Sējāna, Georga Pelēča, Jēkaba Nīmaņa, Līgas Celmas-Kursietes, Andra Dzenīša, Jura Vaivoda, Valta Pūces, Oskara Herliņa dziesmās un Kaspara Znotiņa lasījumos. Dziesmām un dzejoļiem "dzīvās ilustrācijas" koncerta laikā radīs divkārtējais Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureāts mākslinieks Reinis Pētersons.

Koncertā uzstāsies mecosoprāns Baiba Berķe, tenors Jānis Kurševs, klarnetists Jēkabs Nīmanis, akordeoniste Liene Dravniece, vijolniece Ilze Gagaine, kontrabasists Viktors Veļičko un perkusionists Mārtiņš Miļevskis.

Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004.gada, bet kopš 2008.gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.