Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Cēsu Jaunajā pilī svinīgi noslēgušies restaurācijas darbi

Cēsu novada pašvaldības īstenotā projekta „Cēsu pils kompleksa revitalizācija tūrisma attīstībai” ietvaros Cēsu Jaunajā pilī ir pabeigti restaurācijas darbi, ko īstenojis būvuzņēmums „Re un Re”.

Cēsu Jaunās pils interjera restaurācija bija pēdējais posms novadam ļoti nozīmīgajā Cēsu pils atjaunošanas projektā pirms Cēsu Vēstures un Mākslas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas izvietošanas atjaunotajās pils telpās.

Cēsu Jaunās pils 18.-19. gadsimta interjera restaurācijas darbi bija profesionāli sarežģīts process, jo apvienoja kultūras un arhitektūras mantojuma saglabāšanu, zināšanas par seno meistaru darba paņēmieniem, pils un atbilstošā laika perioda vēsturi, izpratni par muzeju darbības specifiku, kā arī lielu pieredzi un profesionālismu restaurācijas procesā.

Ņemot vērā nozīmīgos restaurācijas darbus “Re un Re” augstās raudzes profesionāļu izpildījumā, uzņēmums ir pieteicis Cēsu Jauno pili konkursam “Gada labākā būve Latvijā 2011” - nominācijā “Restaurācijas objekts”. Uzvarētāji tiks sumināti šī gada 30. martā, bet jau šobrīd konkursa žūrija apbraukā pieteiktos objektus, lai izvērtētu veikumus.

Cēsu vēstures un mākslas muzeja apmeklētāji drīzumā varēs iepazīties ar vēsturisko interjeru ekspozīciju - redzēt, kāds 19.gs. varētu būt izskatījies grāfa Zīversa kabinets, Kafijas istaba, kā arī pils bibliotēka Lademahera torņa divos stāvos. Rožu salons, kur atjaunoti pils sienu gleznojumi ar rožu motīviem no 1801.gada, kalpos kā lieliska vieta novada svinīgām norisēm.

Šobrīd pils restaurētajās telpās notiek muzeja pastāvīgās ekspozīcijas „Cēsis – Latvijas vēstures simbols” uzstādīšanas darbi, kas būs interaktīvs, vēsturiski hronoloģisks stāsts par novada vēsturi un atspoguļos Cēsu pilsētas būtisko lomu visas Latvijas vēsturē. Cēsu Jaunā pils apmeklētājiem pilnībā tiks atvērta 2012.gada maijā. Pils ar savu piedāvājumu veicinās Vidzemes kā tūrisma galamērķa atpazīstamību un būs pilsētas vizītkarte - tikšanās vieta, kur organizēt apspriedes, konferences un sanāksmes vietējā, reģionālā un valsts līmenī.

Projektu "Cēsu pils kompleksa revitalizācija tūrisma attīstībai" realizē Cēsu novada pašvaldība ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Latvijas valsts atbalstu. Projekta kopējās izmaksas ir 1 720 580 LVL, tai skaitā ERAF līdzfinansējums 85% apmērā - 1 414 787 LVL un valsts budžeta dotācija 4.5% apmērā – 74 901 LVL. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības interesi un izpratni par Cēsīm un Vidzemi kā Latvijai svarīgu reģionālu kultūrvēsturisku centru pagātnē un tagadnē, savā darbā balstoties uz muzeja krājumu, tā izpēti un unikālo iespēju eksponēt un izmantot valsts nozīmes Kultūras pieminekli Cēsu Jauno pili, lai uzturētu lepnuma un patriotisma jūtas vietējos iedzīvotājos, īpaši skolu jaunatnē, kā arī attīstītu kultūrtūrisma iespējas Vidzemē.