Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Baltijas baleta festivāls ar hiphop un kabarē

Jau piecpadsmito reizi baleta un laikmetīgās dejas interesentus uzrunā Lita Beiris, aicinot uz starptautisko Baltijas baleta festivālu, kas notiks no 16. līdz 29. aprīlim. Kā jau ierasts, festivāls tiks atklāts Rīgas Dzelzceļa stacijā, koncertā viesosies Klaipēdas muzikālais teātris.

Piecpadsmitā starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris šā gada programmu raksturojot, runā par stilu sasaukšanos un savienošanos, jo piedāvājumā būs izrādes, kurās apvienota gan klasiskā un laikmetīgā deja, gan hiphop, kabarē un Austrumu cīņu elementi. «Baltijas baleta festivāls bagātina ne tik bagāto dejas dzīvi Rīgā un Latvijā, tāpēc rādīs, cik kontrastaina ir mūsu dejas pasaule», uzsver Lita Beiris.

Līdztekus izrādēm tiks rīkotas arī divas izstādes. 21.aprīlī Mencendorfa namā atklās fotoizstādi Dejas māksla skatuves telpā, kurā apvienoti Latvijas un Krievijas fotogrāfijas darbi. Sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā notiks pērn mūžībā aizgājušajai horeogrāfei Pīnai Baušai veltīta fotoizstāde un filmu skate. Izstādes In memoriam Pina Bausch atklāšanā 1. aprīlī būs iespēja noskatīties dokumentālo filmu Meklējot deju – Pīnas Baušas citādais teātris. Šo pašu, kā arī vēl vienu dokumentālo filmu Dāmas un kungi vecumā no 65 rādīs 14. aprīlī pulksten 18.30. Meklējot deju – Pīnas Baušas citādais teātris atklāj pirmos divdesmit gadus Pīnas Baušas neparastajā karjerā, kā mazpazīstamai horeografei 1973. gadā kļūstot par Vupertāles dejas skolas vadītāju un pamazām kaldinot skolas reputāciju. Filmā iekļauti vairāku 70. un 80. gadu izrāžu fragmenti, kā arī pašas Pīnas Baušas un dejas kritiķa Johena Šmita komentāri. Dokumentālā filma Dāmas un kungi vecumā no 65 stāsta par to, kā Pīna Bauša vēlreiz iestudē savu izrādi Kontakthof, šoreiz ar gados vecākiem neprofesionāļiem.

21. aprīlī pulksten 18 būs iespēja noskatīties dokumentālo filmu Kafija ar Pīnu, kas sniedz nelielu ieskatu izcilās horeogrāfes daiļradē un Pīnas Baušas režisētu spēlfilmu Ķeizarienes žēlabas. Uz visiem filmu seansiem ieeja ir bezmaksas.

Festivāla izrāžu bloku veido trīs dejas kompānijas. 19. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā un 21. aprīlī Ventspils teātra namā Jūras vārti viesosies Žorža Momboje (Georges Momboye) deju grupa (Francija) ar izrādi Boyakodah (Laime), kas tiek pieteikta kā īsts dzīves slavinājums, kurā, meklējot līdzsvaru starp ķermeni un dvēseli, ritmu un klusumu, horeogrāfs centies attēlot cilvēka galējās alkas pēc laimes un baudas.

Žoržs Momboje savās horeogrāfijās izmanto gan afrikāņu tradicionālās, gan klasiskās un laikmetīgās dejas iespaidus, gan hiphop dejas elementus, sapludinot labāko no minētajiem deju žanriem.

28. aprīlī Rīgas Kongresu namā un 29. aprīlī Preiļu novada kultūras namā uzstāsies Rastas Tomasa deju kompānija Bad Boys of Dance (ASV). Šīs kompānijas dejotājus dēvē par «rītdienas dejotājiem» vai «hibrīdiem», jo uz viņu spējām dejā tiek attiecināts daiļrunīgais raksturojums – var «izdarīt visu». Kompānijas stilam raksturīga baleta, kabarē, moderno deju, hiphopa, akrobātikas un Austrumu cīņu elementu ļoti organiska miksēšana.

No 23. līdz 28. aprīlim Latvijas pilsētās (Valmierā, Talsos, Madonā, Kandavā, Ogrē) viesosies Sanktpēterburgas deju kompānija Kannon Dance Center ar uzvedumu Dejas ritmu krustcelēs. Natālijas Kasparovas vadītās kompānijas dejotāji vienlīdz labi izpilda gan džeza, gan laikmetīgo horeogrāfju, viņiem raksturīga novatoriska dejas valoda, tīras, elegantas un smalkas kustības.

Kā ierasts, galā koncertā, kas notiks 27. aprīlī, uzstāsies no dažādām zemēm sabraukušās klasiskās un laikmetīgās dejas zvaigznes un dejotāji, kas ir ceļā uz šo titulu.

Festivāla laikā gaidāms arī kāds nebijis notikums – deju maratons, kurā aicināti piedalīties gan ar deju saistīto skolu, studiju un interešu centru pārstāvji, gan profesionāli dejotāji, radot iespēju visiem interesentiem izbaudīt vērienīgu dejas žanru miksli.

Biļetes nopērkamas Biļešu servisa, Biļešu paradīzes kasēs un pasākumu norises vietās, to cenas, kā uzsver Lita Beiris – demokrātiskas, lai pēc iespējas vairāk cilvēku rastu iespēju apmeklēt festivāla izrādes.

15. starptautiskais Baltijas baleta festivāls

16. aprīlī pulksten 17 Rīgas Dzelzceļa stacijā

festivāla atklāšana

19. aprīlī pulksten 19 Latvijas Nacionālajā operā

Žorža Momboje deju grupas (Francija) izrāde Boyakodah

21. aprīlī pulksten 17 Mencendorfa namā

izstādes Dejas māksla skatuves telpā atklāšana

Pulksten 19 Ventspils teātra namā Jūras vārti

Žorža Momboje deju grupas (Francija) izrāde Boyakodah

27. aprīlī pulksten 19 Latvijas Nacionālajā operā

galā koncerts

28. aprīlī pulksten 19 Rīgas Kongresu namā

Deju kompānijas Bad Boys of Dance (ASV) izrāde

29. aprīlī pulksten 19 Preiļu novada kultūras centrā

Deju kompānijas Bad Boys of Dance (ASV) izrāde

No 23. līdz 28. aprīlim dejas kompānijas Kannon Dance Center (Sanktpēterburga) viesizrādes Latvijā

No 1. aprīļa līdz 3. maijam Gētes institūtā Rīgā, no 12. maija līdz 11. jūnijam Daugavpils universitātē izstāde In memoriam Pina Bausch