Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Šodien svinēs Margaritas Stārastes 100 gadu jubileju

© Nils Erdmanis - Stārasts

Šodien un visu februāri Latvijā notiks bērnu pasaku grāmatu autores un ilustratores Margaritas Stārastes 100 gadu jubilejas pasākumi.

Šodien, Stārastes 100.dzimšanas dienā, LTV1 programmā varēs redzēt režisores Daces Rīduzes animācijas filmas "Zīļuks", "Sārtulis" un "Kraukšķītis", kuras ir ekranizētas pēc rakstnieces grāmatu motīviem. Rīdūzes filma "Sārtulis" izvirzīta 64.Starptautiskajam Berlīnes filmu festivālam.

Februārī Rīdūze kopā ar "Animācijas brigādes" studijas māksliniekiem par godu rakstnieces jubilejai aizsāks ceļojošo radošo darbnīcu bērniem "Kraukšķīša draugi". Studijas komanda dāvās bērniem iespēju tuvāk iepazīties ar rakstnieces radītajiem tēliem animācijā un izmēģināt roku animācijas filmiņas veidošanā.

Latvijas Pasts šodien rīkos jubilejai veltītās aploksnes speciālo zīmogošanu Rīgas 50.pasta nodaļā, kas atrodas tirdzniecības centrā "Origo", Stacijas laukumā 2.

Kultūras ministre Dace Melbārde ar autores radinieku starpniecību pasniegs Stārastei atzinības rakstu par mūža ieguldījumu. Kultūras ministrijas Nozaru politikas nodaļas vecākā referente Līga Buševica pastāstīja, ka atzinības raksts Stārastei tiks pasniegts "par izcilu un paliekošu ieguldījumu Latvijas kultūrā, savu sirdi un mūžu veltot bērnu literatūrai un grāmatu mākslai Latvijā".

Svinot Stārastes 100 gadu jubileju, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centrā Rīgā, Tērbatas ielā 75, būs apskatāma māksliniecei veltīta izstāde - spilgtāko grāmatu izlase. Kā aģentūru LETA informēja LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts, izstāde "Margaritai Stārastei - 100" tiek veidota no LNB Bērnu un literatūras centra krājumiem un tā būs apskatāma visu februāri.

Stārastei veltītas izstādes un dažādi pasākumi bērniem notiks arī Rīgas Centrālas bibliotēkas (RCB) filiālēs - Jaunciemā, Torņakalnā, Ķengaragā, filiālbibliotēkās "Zvirbulis" un "Vidzeme", Daugavas filiālbibliotēkā, kā arī bibliotēkā Pļavniekos.

Imantas filiālbibliotēkā visu februāri būs apskatāma mākslinieces mazdēla Nila Erdmaņa-Stārasta fotoizstāde "Margarita Stāraste zīmē". RCB Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Daina Ģeibaka norādīja, ka mākslinieces mazdēla fotoizstāde turpmākajos 2014.gada mēnešos ceļos arī pa citām RCB filiālbibliotēkām.

Kā aģentūru LETA informēja LNB Bērnu literatūras centra speciālisti, Stārastes izvēlētā ilustrāciju stilistika - apaļās formas, dabas tematika, košo un silto krāsu palete - ir atpazīstama uzreiz un bērniem tā ir tuva un saprotama jau vairākās paaudzēs. Autores darbos sava seja un personība ir ne vien cilvēkiem un dzīvniekiem, bet arī kokiem, augiem un pat dabas parādībām. Stārastes ilustrācijām un tekstiem raksturīga pozitīva un sirsnīga emocionālā intonācija, savukārt izvēlētie tēli ir labestīgi un zinātkāri.

Nozīmīga vieta latviešu bērnu literatūrā ir autores radītajiem pasaku tēliem - Zīļukam, piparkūku vīriņam Kraukšķītim Stārastes "Ziemas pasakā" un zinātkārajām meitenēm - Tincei Stārastes darbā "Tince grib mācīties" un Ieviņai Zentas Ērgles darbā "Ieviņa Āfrikā".

Kopumā māksliniece ir ilustrējusi aptuveni 100 gan pašas, gan citu autoru sarakstītas grāmatas - pasakas, tēlojumus, dzejoļus, kā arī tautasdziesmas. Viņas darbi tiek publicēti kopš 1942.gada. Pēc vairāku gadu prombūtnes Nīderlandē šobrīd māksliniece ir atgriezusies uz dzīvi Latvijā.

1982.gadā Stāraste saņēmusi literāro balvu "Pastariņa prēmija", savukārt 1999.gadā viņas devums bērnu daiļliteratūrā un nopelni valsts labā novērtēti ar Triju Zvaigžņu ordeni.