Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Kristīne Šomase "Dimanta zieds"

© Publicitātes foto

Līdz šim latvju mūzikas pasaulē no Šomasēm pazīstamākā bija vidējā māsa Liene, vecākā māsa Sandra daudziem mūziķiem piepalīdzējusi ar atbalstu CD izdošanā kā tipogrāfijas “Dardedze Holography” pārstāve, bet pastarīte Kristīne plašākai sabiedrībai palikusi atmiņā pēc dalības TV šovā “Okartes Skatuve”.

Uz kādu brīdi Kristīne bija muzikāli ieturējusi pauzi, bet nu atgriezusies, lai piepildītu sapni par savu pirmo solo albumu. “Dzīvot dzīvi tā, lai sirds līksmo, lai sajūt klausītājs un izjūt mākslinieks. Septiņi skaisti, krāsaini, daudzšķautnaini, priekpilni un apmulsuma trausli, bet vienlaikus iedvesmojoši gadi ietīti skaistās dziesmās un manā pirmajā solo albumā,” priecājas Kristīne. Albumā iekļauts ducis dziesmu - gan pašas, gan citu komponistu sarakstītas. No tām pazīstamākās ir iepriekš klajā laistās “Saki, saki” un “Pāri visam” - albuma izdošana bija plānota jau rudenī, taču šie plāni tika koriģēti. Jāpiebilst, ka disku dziedātāja izdevusi saviem spēkiem, ar “mikrofoniešu” atbalstu - drosmīgs solis. Pagaidām nav zināms, kad notiks albuma atrādīšana plašākai auditorijai - Kristīne klāstīja, ka šajā jomā nolēmusi “ar galvu sienā neskriet”, tāpēc koncertu datumi nav zināmi.

PAR. Lai gan DJ Ugas sacerētā tituldziesma atsauc atmiņā kaut ko no 90. gados izdevniecībā “Mapl’s” izdotajiem produktiem (“Eldorado”, “Bingo” u.tml.), turpinājumā tik traki nav. Kopumā albums vērtējams kā izdevies, ar vairākām labām dziesmām. Paši labākie gabali meklējami albuma otrajā pusē, kur meklējamas tādas padevušās dziesmas kā DJ Dween “Labākais draugs” un lēkājamā “Saki, saki” (tai tekstu sarakstījis Andris Kivičs!), kā arī potenciāls deju hits “Ir tavi smiekli”. Atzīmēšanas vērtas ir arī pašas Kristīnes sarakstītā emocionālā balāde “Cel mani tā” un kopdarbā ar Martu Ritovu tapusī dzīvespriecīgā un enerģiskā “Sapņojam kopā”, arī tipiskā Artūra Palkēviča stilā radītā “Cīrulis” un elegants radiogabals “Mīlestība vien ar mums”. Protams, arī bez visu trīs māsu iedziedātās ģimeniskās “Tā kā brīnums” (Gaitis Lazdāns) šis albums nebūtu pilnīgs. Kristīnes vokāls ir gaišs, drošs un pārliecinošs, un, lai gan neklājas tā salīdzināt, taču, šķiet, tieši viņa Šomasu ģimenē ir spēcīgākā izpildītāja.

PRET. Kaitinoši bieži tekstuālās pauzes dziesmās tiek aizpildītas ar dažādiem “ooo”, “ououou”, “ēēē”, “ujēē” u.tml. Starp šīm divpadsmit dziesmām ielavījusies arī viena angliski - kāpēc, priekš kam?! Gribētos paslavēt CD no noformējuma viedokļa - interesanta kastīte, pabiezs buklets ar dziesmu tekstiem un krāšņām fotogrāfijām, taču tajā trūkst būtiskas informācijas ar mūziķu vārdiem, kuri piedalījušies tā tapšanā. Līdz ar to nav zināms, kurš piepalīdzējis iedziedāt dažas dziesmas (Oskars Deigelis?), kurš iespēlējis lielisko saksofona partiju dziesmā “Mīlestība vien ar mums”, un kuri vispār piedalījušies albuma ierakstīšanā.