Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Zobens un Lemess šoreiz ars Bauskā

GALVENIE. Šā gada festivāla hedlaineri būs pašmāju pagan metal grupa Skyforger © Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē risināsies mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls Zobens un Lemess. Iepriekšējos trīs gadus tas notika Sēlijas pusē, bet šogad pārcēlies uz Zemgales līdzenumiem.

Festivāls Zobens un Lemess smagās mūzikas un tautas tradīciju cienītājus pulcēs gleznainajā Bauskas pilskalnā, ko ierasti apdzīvoja kantrimūzikas fani, 15. un 16. jūnijā. Par šī pasākuma naglu izvēlēta pašmāju folkmetāla apvienības Skyforger uzstāšanās. Pirms divdesmit gadiem klajā nāca šīs grupas albums Kauja pie Saules, kas uzskatāms par būtisku pagrieziena punktu debesukalēju un arī visas latvju metālmūzikas attīstībā. Atzīmējot šī nozīmīgā albuma apaļo gadskārtu, festivālā būs Skyforger lielkoncerts, kurā Kauja pie Saules izskanēs pilnā apjomā, tiks izmantotas dekorācijas un demonstrēta uguns izrāde, radot īpašu, senatnes apdvestu atmosfēru. Šī uzstāšanās būs sestdien, pašā festivāla noslēgumā, bet pēc tam vēl tiks demonstrēta metālmūzikā pazīstamo brāļu Ābeļu dokumentālā drāma Baltu ciltis - aptuvenais seansa sākums ap pulksten 1.30.

Savukārt Z&L pirmajā dienā lielākā uzmanība pievēršama pagāniski metāliskajiem somiem Moonsorrow, ķeltu folkmetāla grupai Cruachan no Īrijas un baltkrievu pagānmetālistiem Gods Tower. Somu Moonsorrow muzicē jau kopš 90. gadu vidus, taču atšķirībā no daudzām citām šajā reģionā spēlējošām grupām Moonsorrow distancējas gan no tā dēvētā vikingu metāla, gan dzīvespriecīgā folkmetāla, tā vietā klausītāju ievedot drūmas mitoloģijas pārpilnā pasaulē. «Pagāni pēc pārliecības, metālisti pēc muzikālajām izvēlēm - Moonsorrow pamatoti tiek uzskatīta par vienu no žanra kulta grupām.» Arī Cruachan radušies 90. gadu sākumā, šī grupa savā daiļradē iedvesmojas no Īrijas leģendām, īru tautas folkloras, koncertos uz skatuves kāpj, tērpušies kiltos, un valdzina ar savu melodisko brutalitāti un skaņas tīrību. Gods Tower ir vēl senāki - šī grupa savu metāllīniju ietur jau no 80. gadiem. «Mūzikā viņi godina gara brīvību, tautas pašnoteikšanos un tur godā senās baltkrievu tradīcijas, apvienojot tās ar laikmetīgās metālmūzikas elementiem.» Plānots, ka piektdien uzstāsies arī pašmāju grupas Deodium, Darrva un Rāva.

Sestdien bez jau minētajiem Skyforger īpaši jāizceļ arī igauņu Metsatoll, kas izveidoti 1999. gadā, un savā pastāvēšanas laikā nospēlējuši vairāk nekā 700 koncertus 24 valstīs un pārdevuši vairāk nekā 70 000 albumu kopiju. Metsatoll dziesmu vārdos tiek izmantota senigauņu valoda un atsauces uz Igaunijas vēsturi - šī grupa Baltijas reģionā ir vienīgā nopietnā konkurente mūsu debesukalējiem. Vēl sestdien uzstāsies latviešu Auļi, Vilki, Symbolic un Oceanpath, lietuviešu Žalvarinis un Ūkanose, baltkrievu Folcore, itāļu Asphodelia un zviedru Ereb Altor. Paralēli šiem muzikālajiem notikumiem Senajā ciemā risināsies dažādas cita veida aktivitātes: seno baltu karavīru turnīrs un loka šaušana, būs amatnieku meistarklases un eksperimentālās arheoloģijas darbnīcas, apmeklētāji varēs skatīt vēstures rekonstrukcijas klubu piedāvātos cīņu paraugdemonstrējumus, vērot ugunsskulptūras utt. «Viens no galvenajiem festivāla virsmērķiem ir tautas gara mantu izcelšana un saglabāšana, tieši tāpēc ik gadu tajā uzstājas mūziķi, kuru daiļrade neatraujami saistīta ar folkloru un vēsturi, kā arī notiek dažādas vēsturiski izglītojošas aktivitātes,» tā tiek pieteikts Z&L, un to šis festivāls tiešām arī piedāvā.