Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Pauls + Račs + Prauliņa = kontrasti

TRĪSVIENĪBA. Kristīnes Prauliņas, Raimonda Paula un Guntara Rača kopdarbībā tapis jau otrais albums © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Latviešu biedrības namā šonedēļ norisinājās dziedātājas Kristīnes Prauliņas jaunā albuma Kontrasti atvēršanas svinības.

Lai gan atnākušo bija relatīvi maz (kuram gan gribas šādos laika apstākļos tupēt iekštelpās!), vilties viņiem nenācās. Kontrastos iekļauto dziesmu autors ir Raimonds Pauls, kurš sēdās pie klavierēm un kopā ar dažiem no Latvijas Radio bigbenda sastāva (Raimonds Macats, Oskars Sproģis un Artis Orubs) un Kristīni Prauliņu pie mikrofona atraktīvi un enerģiski atskaņoja dažas albumā iekļautās dziesmas.

Pašlaik Kristīne strādā arī pie pašas komponētām dziesmām ar pašas sacerētiem tekstiem (pārsvarā angliski), kuras stilistiski varētu būt tuvas soulmūzikai.

Albumā iekļautas 15 dziesmas, to tekstu autors ir Guntars Račs. Šāda trīsvienība - Pauls + Račs + Prauliņa - strādāja arī pie džeza dziedātājas pirmā albuma Melns ar baltu, kas nāca klajā 2014. gadā. Jaunā albuma dziesmas aranžējis bigbenda pianists Viktors Ritovs, tas ierakstīts Latvijas Radio 1. studijā sadarbībā ar skaņu režisoru Gustavu Ērenpreisu. Pati galvenā atšķirība no iepriekšējā Kristīnes albuma - šoreiz tā iespēlēšanā piedalījies muzikāli varenais Latvijas Radio bigbends. Bez tā mūziķiem un Maestro pie klavierēm ierakstā piedalījies arī radio vokālais trio - Gabriēla Zvaigznīte, Madara Dzintara-Pluša un Katrīna Anna Vīgante. «Jau šķita, ka 2014. gada albumā Kristīne ir sasniegusi dziļāko briedumu, taču tagad viņa pacēlusi latiņu vēl augstāk. Tik labi kā viņa Latvijā džezu neizpilda neviena!» dziedātāju slavēja Guntars, un viņam piekrita arī Raimonds Pauls: «Kristīne ir ļoti augusi kā izpildītāja.» Viņš pastāstīja, ka sākotnēji albumā iekļautās dziesmas bijušas krievu valodā un skanējušas Rīgas Krievu teātra izrādē Spoks no Kentervilas. «Parādīju meldiņus jaunajam un pazīstamajam latviešu dzejniekam, kurš starp koncertiem ar Saldajām sejām sarakstīja pantiņus, un tad parādījās vesela virkne aranžētāju ar Viktoru Ritovu priekšgalā. Man liekas, ka albumiņš sanācis labs, tāda viegli uztverama programma,» sev raksturīgajā stilā to komentēja Maestro.

«Melns un balts bija it kā vienkāršāks un arī džeziskāks. Tā kā šī tomēr ir teātra mūzika, skanējums pamatā ir vispārpopulārāks, taču ar bigbenda krāsām un jaunām aranžijām mēs centāmies panākt modernu skanējumu. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc albumu sauc Kontrasti, jo šeit labi kopā saplūst teātra mūzika ar bigbenda skanējumu,» lūgta salīdzināt abus sadarbībā ar Paula un Rača radošo tandēmu tapušos darbus, norādīja Kristīne Prauliņa. Tiesa, dažas dziesmas viņai kā džeza dziedātājai diez ko nepiestāv, piemēram, Tumšā dziesma ir kā radīta Intaram Busulim, bet Laime ir akla un arī Veca mīlestība nerūs būtu piemērotākas Normunda Rutuļa šlāgerprogrammai. «Jā, tā arī ir,» piekrita Kristīne. «Tā ir pilnīga taisnība, arī man pirmā reakcija bija līdzīga, jo es šaubījos, vai tas līdz galam ir mans. Bet tieši tāpēc es to uztvēru kā izaicinājumu, pamēģināt kaut ko jaunu. Nav daudz šādu albumu latviešu valodā, kur nu vēl kopā ar bigbendu! Man liekas ļoti forši, ka kaut kas tāds ir, un vēl foršāk, ka tieši man deva iespēju to izpildīt.»

Pašlaik Kristīne strādā arī pie pašas komponētām dziesmām ar pašas sacerētiem tekstiem (pārsvarā angliski), kuras stilistiski varētu būt tuvas soulmūzikai. Viņas mūziķu sastāvs - pianists Toms Mikāls, ģitārists Jānis Kalniņš, basists Valters Sprūdžs un bundzinieks Kaspars Kurdeko. «Es necenšos ievietoties kādos konkrētos rāmjos, jo mūsdienu mūzika ir ar tik dažādām ietekmēm, ka ir grūti tā vienā ielēkt. Taču es noteikti vēlos radīt kaut ko jaunu, kas Latvijā varbūt līdz šim nemaz nav bijis. Kad finišēsim ar šo programmu, tas būs nākamais, uz ko es fokusēšos,» stāsta Kristīne. Kontrastu popularizēšanai rudenī plānota neliela tūre, koncerti notiks 24. septembrī VEF kultūras pilī, 7. oktobrī Vidzemes koncertzālē Cēsis, 10. oktobrī Liepājas Lielajā dzintarā un 14. oktobrī Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē.

Savukārt tuvākajā laikā Kristīne fokusēsies uz… pasaules čempionātu futbolā. «Es nenormāli to gaidu!» futbola fanei iedegas acis. «Jau pusi savas dzīves esmu bijusi par Spāniju, jo mani vairāk saista šāds futbols - citiem patīk vācieši ar savu taktiku un dzelžaino precizitāti, bet man personīgi patīk tāds brīvāks saspēļu futbols. Jūnijs tiks pavadīts pie TV? Jā! Tas ir stabili!»