Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Jaunajiem Jāņiem" jauna 'Ieviņa"

© Publicitātes foto

Šonedēļ nāk klajā dzelzs vilka Jura Kaukuļa un folka grupas JJO jeb Jauno Jāņu Orķestris jaunais studijas albums Ieviņa. Albuma atklāšanas koncerts notiks 30. aprīlī Rīgā, mūzikas namā Daile, tāpat plānoti koncerti arī Gulbenē un Liepājā.

Ieviņa ir otrais studijas ieraksts grupai, kura bāzēta uz Dzelzs vilka pamatiem, taču nu jau kādu laiku sevi pozicionē kā atsevišķu apvienību. Arī šā albuma tapšanu iedvesmojuši dainu teksti un motīvi. Jāatgādina, ka Jauno Jāņu Orķestra pirmais grupas albums Kālabad (2013) izpelnījās nomināciju Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvai Zelta mikrofons tautas un pasaules mūzikas albuma kategorijā. Abu šo ripuļu tapšanas starplaikā grupa radījusi dziesmas dažādām izlasēm, aktīvi koncertējusi Latvijā, Lietuvā un Lielbritānijā, kā arī veidojusi skaņu celiņu Rozes Stiebras animācijas filmai Saule brauca debesīs. Jaunajā albumā iekļauts ducis kompozīciju, tostarp arī radiostacijās jau izskanējušie singli Salti pūta ziemas vēji un tituldziesma Ieviņa. Dziesmu autors ir Juris Kaukulis (balss, ģitāra), bet vēl JJO sastāvā bez viņa pašlaik ir Kaspars Tobis (sintezatori), Ieva Strode (balss, vijole), Valērijs Cīrulis (balss, mandolīna), Artis Orubs (bungas) un Andris Veinbergs (kontrabass).

Atgriezties pie dziesmu radīšanas ar dainu vārdiem Juri esot pamudinājis nejaušs notikums. «Pažobelē uzgāju 19. gadsimta gleznu, kas piederējusi manam vectēvam. Attēlu - kamanas un braucēju kažokā - sagrauzis laikazobs, tāpat arī zudis autora vārds un stāsts par to, kā glezna nonākusi pie vectēva. Restaurējot gleznu un ejot pa pēdām vectēvam, radās veltījums viņam - pasaules apceļotājam, karavīram un dzīves mīlētājam,» tā mūziķis. Piemērotākā zudušā laika tveršanas sajūtai šķitusi tautasdziesmu tekstu pārlaicīgā dimensija. «Dainas esam lietojuši kā dzejiskus motīvus jaunradei, nevis nemainīgi muzejiskas vērtības. Viens aiz otra dažādi folklorā sastopamie arhetipiskie motīvi kā puzles gabaliņi sasaistījās jaunās kombinācijās - pirmā dziesma vēlāk apauga ar citām. Tie ir stāsti, kas arvien atgriežas cilvēcisku attiecību krustcelēs - dziesmas no intīmiem čukstiem līdz mežonīgām dejām, un, ko tur slēpt, tieši nerātno dainu krājums akumulējis pamatīgas enerģijas rezerves,» atklāj Juris Kaukulis. Noklausoties jaunajā albumā iekļauto skaņu materiālu, jāatzīst, ka viņš nudien pamatīgi paiedvesmojies no nerātnajām dainām - uz CD vāciņa pilnīgi noteikti vajadzētu būt uzlīmītei 18+…

Meklējot otrā albuma skanējumu, izaicinājums bija fiksēt jaunu ceļu, kas saista tautas mūzikas elementus un mūslaiku mūzikas strāvojumus, no kuriem nav iespējams norobežoties, stāsta JJO mūziķi. «Šoreiz priekšplānā ir bagātīgs stīgu instrumentu lietojums un balsu krāsas. Jaunu skaņas sazemējumu devis arī grupas jaunākā dalībnieka, akadēmiski skolotā rokmūziķa Andra Veinberga kontrabass. Neesam vairījušies arī no elektroniskiem skaņu rīkiem otrajā plānā, bet pasaules elpu un krāsu ierakstā ienes pa kādam cittautu instrumentam,» klāsta Juris. Albuma atklāšanas koncertos Rīgā, Gulbenē un Liepājā skanēs dziesmas no JJO jaunās Ieviņas, kā arī daudziem labi zināmās dziesmas no Dzelzs vilka tautasdziesmu repertuāra un albuma Kālabad visu JJO mūziķu sniegumā. Plānoto koncertu grafiks: 30. aprīlī Rīgas mūzikas namā Daile, 12. maijā Vecgulbenes muižā, 18. maijā Liepājas klubā Fontaine Palace. Bet gan jau šis savdabīgais folkmūzikas kolektīvs būs skatāms un klausāms vēl kaut kur.