Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Katrīna ar katrīnisko stilu

JAUNA UN DROSMĪGA. No Katrīnas Gupalo dzirkstošā dzīvesprieka nevar neiedvesmoties – ar to un, protams, savu balsi viņa spēj ieinteresēt arī par savu mūziku © F64

Pirms pusotras nedēļas savu debijas albumu klajā laida Katrīna Gupalo – ļoti interesanta un suģestējoša dziedātāja, kura līdz šim vairāk asociējusies ar darbību akadēmiskās mūzikas lauciņā, taču nu laikam mums ar viņu nāksies rēķināties kā ar popskatuves pārstāvi.

Dziesmas ātros tempos

Plašāka auditorija 23 gadus veco Katrīnu Gupalo iepazina pēc dalības šā gada konkursā Supernova - viņa gan netika tālāk par pirmo kārtu, taču ar savu uzstāšanos dziesmas Intoxicating Caramel nebēdnīgā priekšnesuma laikā droši vien daudziem palika atmiņā. Nu klajā nācis projekta Katrīna Gupalo & The Black Birds debijas albums Gentle & Done, ko veido 11 dziesmas angļu valodā «par apmātību gan mīlā, gan dzīvē, gan mākslā», skaidroja pati dzīvespriecīgā dziedātāja. Stilistiski ļoti daudzveidīgas dziesmas - te ir gan draisks pops, gan roks, gan pat psihedēlijas elementi, tomēr, pēc pašas mūziķes teiktā, galvenās līnijas ir roks un blūzs, taču ir arī džezs un «teatrāli kino-šizo-psihedēliskie motīvi, bez kuriem es nekādi nevaru iztikt». «Dziesmas tapa kopš vasaras vidus. Jā, ātri, esmu galīgi traka!» smejas Katrīna. «Kad rakstīju dziesmas, nedomāju par to, kādā stilā tās būs - rakstīju tās tā, kā vēlējos, un pēc tam kopā ar grupu to pašu darījām ar aranžijām. Arī kopā ar skaņu režisoru esam sadarījuši visādas interesantas muļķības. Rezultātā tagad, kad tas viss ir ierakstīts un sākts spēlēt koncertos, sākas jautājumi, kas tad šis ir par stilu. Tiešām nezinu… Katrīnisks stils!» joko dziedātāja.

Viņas grupā The Black Birds vēl ir Miķelis Vanags (ģitāra), Kristiāns Kosītis (bass) Elvijs Endelis (bungas) un Gatis Gorkuša (trompete), tāpat šajā komandā ieskaitāmi DJ Dmitrijs Šaligins un skaņu operators Artūrs Sedriks Sinkevičs. «Ar Kristiānu un Miķeli iepazinos, pateicoties skaņu režisoram Artūram Sedrikam, ar kuru savukārt satikos Latvijas Mūzikas akadēmijā, kad studēju skaņu režiju. Elvijs ir mans bijušais klasesbiedrs, kā arī kolēģis akadēmijā - 70% no aranžijām ir tieši viņa roku darbs. Plus Gatis Gorkuša, kurš spēlē arī Latvijas Radio bigbendā un piedod mūsu skanējumam īpašu rozīnīti,» ar savu komandu īsumā iepazīstina Katrīna. Jāpiebilst, ka šie mūziķi varbūt arī nav plašākai publikai pazīstami, bet spēlē nudien cieņu raisoši!

Ardievas klasikai

Katrīna Gupalo ir viena no neordinārākajām jaunajām latviešu mūziķēm - spēcīga balss tembra īpašniece, starptautisku atzinību ieguvusi pianiste, komponiste, mūzikas izrāžu veidotāja, producente un aktrise. Studējusi Rietumu mūzikas akadēmijā Kalifornijā un Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā, guvusi atzinību dažādos starptautiskos konkursos, tostarp Parīzē, Londonā, Maskavā un ASV. Idejas un režijas autore izrādēs 100 gadi ar Piafu (2015) un Pēc pusnakts jeb After Midnight (2016), kas guvusi augstu britu kritikas novērtējumu Londonas Camden Fringe festivālā. Viņā rit ukraiņu asinis, bet savas dzīvesgaitas meitene ir saistījusi ar ne mazāk talantīgo pianistu Andreju Osokinu. Lai gan viņai ir akadēmiskā muzikālā izglītība, šķiet, ar Gentle & Done klajā nākšanu klasikas lauciņš būs zaudējis vienu savu talantu. «Bērnībā man nebija domas, ka mācīšos par pianisti - tā vairāk bija notikumu sakritība. Protams, tētim bija ieceres, ka es varētu dziedāt uz lielās skatuves, un tā nu es sāku dziedāt ukraiņu pasākumos dažādas tautasdziesmas un popgabalus, rakstīju kaut kādas franču dziesmiņas par kaķīšiem… Pēc tam sākās klavierspēles posms, un viss aizgāja uz pavisam citu, nopietno pusi - viss pēc notīm, nekādas improvizācijas. Taču acīmredzot es tajā līdz galam iedzīvoties tā arī neesmu spējusi,» atzīst Katrīna. Šobrīd, kad paostīts rokmūzikas brīvais gars, atkal atgriezties akadēmiskajā nišā jau būtu pavisam grūti. «Ja runā godīgi, tad man nemaz nav tādu plānu,» nedaudz mulsi pasmaida dziedātāja. «Domāju, ka mana tālākā virzība būs šajā, albumā ieturētajā, līnijā. Protams, klasika man ik pa laikam vienalga nāk ārā it visā, ko es daru, no tā nekur nevar dēties - droši vien neapzināti veidoju sarežģītākas harmonijas, nekā popmūzikā ierasts. Iespējams, veidošu programmas, kurās abas šīs jomas mijiedarbojas, kur būtu gan klasika, gan pops, gan roks, bet tādā tīrā veidā vismaz šobrīd es ar klasisko mūziku vairs negribu nodarboties. Taču varbūt kaut kas mainīsies, un atkal uznāks kāre [pēc akadēmiskās mūzikas].»

Iekarot Ameriku

Albuma izdošana sanāca mazliet sasteigta, jo Katrīnai kopā ar dzīvesbiedru Andreju teju uzreiz vajadzēja doties tūrē uz Ameriku, kur abi uzturēsies līdz 3. maijam. «Mēs muzicēsim amerikāņu latviešiem - būs gan klasika, gan džezs, gan arī citādāka mūzika. Ideja ir brīvi un skaisti parādīt, kā vienā un otrā zemē ir lietas attīstījušās mūzikas jomā. Jā, manā albumā iekļautais materiāls ne tuvu nelīdzināsies tam, ko mēs tur spēlēsim, bet tomēr gribējās to sagatavot līdzi ņemšanai - visādi taču var gadīties! Piemēram, naktī kādā bārā var pēkšņi satikt [Silvestru] Stalloni un tad uzreiz parādīt albumu - varbūt viņš vismaz apskatīsies smukās bildes!» smejas Katrīna.

Optimistiskā un jautrā dziedātāja vispār šķiet visu sadomā pēkšņi un spontāni, tāpēc nav brīnums, ka viņai vēl nav precīzu plānu, kur un kā pēc Amerikas tūres atrādīt latvju klausītājiem Gentle & Done. «Jātiek galā ar Ameriku, turklāt pēdējās dienās viss bijis trakā virpulī saistībā ar diska izdošanu, nav bijis laika pat domāt par tālākajiem koncertiem. Kaut kas vasarā noteikti būs, bet konkrēti vēl neko nevaru pateikt,» saka Katrīna. Albums gan vairāk iecerēts starptautiskai auditorijai, taču arī šajā valstī viņai būs savs vārds sakāms. «Skaidrs, ka Latvijā jāstrādā latviski, un tas ir nākamais lielais plāns. Jau sagatavotas vairākas dziesmas, un vasarā tiks atrādīts kaut kas jauns - kaut kas ļoti jestrs. Ir idejas, ir iestrādnes, taču pie tā vēl nepieciešams piestrādāt.» Par koncertēšanas iespējām šeit dziedātāja daudz nesatraucas, jo, pēc viņas domām, The Black Birds iederas dažādās zālēs un uz dažādām skatuvēm. «Nesen spēlējām klubā Trompete, mazā telpiņā, un viss bija kārtībā - cilvēkiem patika, par skaļu nebija. Savukārt lielākos festivālos - kāpēc ne?! Es varētu aizpildīt arī šādas skatuves!». Nav šaubu, Katrīna Gupalo to spētu.