Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Latvijā šonedēļ koncertēs Nensija Vieira no Kaboverdes

© Publicitātes foto

Šonedēļ ar diviem koncertiem latvju zemi aplaimos Nensija Vieira no Kaboverdes, kura tiek dēvēta arī par “baskājainās dīvas” Sezārijas Evoras pēcteci. 12. aprīlī viņa uzstāsies VEF Kultūras pilī, bet 14. aprīlī - Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

Kaboverdes jaunā dīva Nensija Vieira izceļas ar apbrīnojami kontrolētu balsi, kurā dzirdamas visdažādāko mūzikas stilu ietekmes, apvienojot tradicionālo un mūsdienu mūziku. Dziedātāju pavadošā mūziķu grupa pārvalda virkni tradicionālo instrumentu spēli, piemēram, Brazīlijas kavakinjo, flautu un perkusijas, kā arī portugāļu ģitāras. Repertuārs tiek veidots rūpīgi - līdzās tradicionālajām dziesmām Nensija izpilda arī Kaboverdes mūziķa Teofilo Čantres kompozīcijas, kā arī jaunu portugāļu dziesminieku darbus. Iedvesma tiek gūta arī no dzejas darbiem, it īpaši no Kaboverdes dzejnieka Euženio Tavaresa daiļrades.

Mūzikas kritiķi Nensiju Vieiru dēvē par Kaboverdes “baskājainās dīvas” Sezārijas Evoras pēcteci, jo abu dziedātāju izpildītājā mūzikā tiek uzturēta ciešā saikne ar Kaboverdes tautas mūzikas tradīcijām, kuru pirmsākumi meklējumi Āfrikā un kreolu kultūrā. Vēl jāpiebilst, ka Sezārijas Evoras karjeras pašos pirmsākumos viņas grupā ir spēlējis Nensijas tēvs Herkulano Vieirs, bijušais kuģa kapteinis, kurš vēlāk koncertējis arī ar paša meitu. Savukārt Nensijas pavadošo grupu pašlaik veido mūziķi, ar kuriem savulaik sadarbojusies Sezārija Evora.