Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Aija Vītoliņa. Atkal citādāka

DĀVANA RADĪBĀS. «...un uz to man nācās gaidīt desmit gadu...» saņēmusi no grupas kolēģiem krāšņu rožu pušķi, šķelmīgi jokoja Aija Vītoliņa © F64

Restorānā Bibliotēka Nr. 1 ceturtdienas vakarā teju vai ģimeniskā atmosfērā tika prezentēts (jeb degustēts) dziedātājas Aijas Vītoliņas un grupas Tango Sin Quinto albums.

Grupa Tango Sin Quinto pastāv jau četrpadsmit gadu (Aija šajā blicē ir aptuveni desmit gadu - mūziķiem viņu savulaik ieteicis kabarē guru Viktors Runtulis), bet, neskatoties uz šādu ilgdzīvotību, albums Klusums ir tās debijas darbs. «Tas ir mūsu pirmais bērniņš - lai viņš iet tautās un skan tālu!» pati sev un kolēģiem novēlēja Aija.

Tango Sin Quinto sastāvā ietilpst vokāliste Aija Vītoliņa, kontrabasists Jānis Stafeckis, taustiņinstrumentālists Romāns Vendiņš, akordeonists Artūrs Noviks, vijolnieks Raimonds Melderis, kā arī bundzinieks un perkusionists Ainis Zavackis. Iepriekš šis sastāvs klausītājiem atzīmējies ar dažādām programmām - gan angļu valodā, gan spāņu valodā, turklāt tikai pirms gada devās tūrē ar programmu Vuelvo al Sur jeb Atgriezties dienvidos, kurā bija iekļautas tradicionālas tango melodijas un skaistākās franču melodijas. Nu skanējums ir ievērojami mainīts: lai gan grupas pamatkaislība ir tango un franču smeldzīgais šansons, pirmais albums tomēr tapis latviešu valodā, atklājot gadiem uzkrātās sajūtas un iekšējos pārdzīvojumus šā mūziķu kolektīva tik atšķirīgajā skanējumā. «Albums ir dažādu latviešu autoru redzējums par dzīves netveramo, brīžiem trauslo ritējumu, par laiku, kura vērtību var apjaust tikai vienkāršās sarunās ar sev tuvajiem un galvenokārt ar sevi pašu, arī par mirkļa skaistumu,» vēsta apvienības pārstāvji. Šajā albumā iekļautas Kārļa Lāča, Aivara Hermaņa, Edgara Raginska, Loretes Mednes un Madara Kalniņa dziesmas, bet kopējo skanējumu veidojis producents Reinis Sējāns TRU Music studijā Pārdaugavā. Īpašos stīgu aranžējumus - viņa brālēns un arī biežs radošās sadarbības partneris Andris Sējāns.

Pat grūti definēt Klusuma stilistiku - iespējams, to varētu dēvēt par adult pop, savulaik ko līdzīgu radīja Marija Naumova. «Baigi grūts jautājums,» atzīst arī Aija. «Ja tas jāieliek kādā konkrētā kastītē, tad tas absolūti nav iespējams. [Albumā iekļautajām dziesmām] ir daudz un dažādu autoru, taču, par laimi, bija viens tāds Reinis, kurš saskatīja to mūsu kopējo redzējumu un saprata, kas mēs esam un ko mēs varam. Tieši viņš ir tas saistošais moments, kas mūs ieliek vienotā albumā. Tā nav popmūzika, tā nav akadēmiskā mūzika. Tas ir eksperiments.» Dziedātāja atzīst, ka šis ir visai riskants gājiens, jo klausītāji tomēr pieraduši dzirdēt pavisam citādu Tango Sin Quinto. «Mēs gribējām iziet no savas ierastās komforta zonas un paeksperimentēt, kā tas ir - spēlēt un dziedāt latviešu valodā, uzkrātās sajūtas ielikt oriģinālskaņdarbos. Mēs bijām izslāpuši pēc kaut kā sava un vēlējāmies sākt beidzot darīt to, kas nav kaverversiju vai arī citu autoru atspēlēšana. Šāda doma virmoja jau labu laiku, bijām nolēmuši, ka kādā brīdī to vajadzētu realizēt, taču nekad tā arī nebijām noteikuši, kurš būs šis brīdis. Nolēmu, ka ilgāk vairs šo brīdi gaidīt nevar - vai nu apstājies, vai ej tālāk, vai nu mainies, vai transformējies. Redzēsim, kurp šis viss aizvedīs - sava meklējumos un oriģinālmūzikā vai atpakaļ pie klasiskām vērtībām,» pauž Aija Vītoliņa. Par katalizatoru kalpos pašu sajūtas, pašu vērtējums. «Lai šis materiāls nogulsnējas un atbalsojas mūsos, pēc tam varēsim izdarīt secinājumus. Jāskatās, kā cilvēki to uzņems koncertos, kā viņiem patiks, kādas būs atsauksmes utt., taču galvenais - saprast pašu sajūtas. Mēs negaidīsim, kad kāds no malas pateiks, kurš ir mūsu īstais virziens. Iespējams, ka turpināsim muzicēt latviešu valodā, bet nu jau ar savām dziesmām. Dažādas idejas mums bija jau šā albuma rakstīšanas procesā, taču dziesmu atsijāšanas procesā sapratām, ka šo un to tajās vēl nepieciešams palabot.»

Savu jauno skaņu materiālu Tango Sin Quinto jau atrādījuši pāris koncertos, tomēr vēl nekas nav palaists garām - šo piektdien, 9. martā, Aija Vītoliņa & Co uzstāsies Rīgas mūzikas namā Daile, bet 14. aprīlī ciemosies Saldus Mūzikas un mākslas skolā. Šajos koncertos tiks izpildītas jaunās oriģināldziesmas, kā arī grupas mīļākie skaņdarbi, kas kļuvuši tuvi ilgās kopā muzicēšanas laikā un veidojuši apvienības īpašo skanējumu.