Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Cik esam gatavi maksāt par legālo mūziku?

© f64

"DigiTop100” daudziem liek aizdomāties par to, kādu mūziku mēs klausāmies ikdienā – legāli pieejamo vai nelegālo?! Apjautājot sabiedrībā zināmas personas ir skaidrs – legāla mūzika ir modē!

Cik lielu summu sabiedrībā zināmas personas ir gatavas maksāt par legāli pieejamu mūziku?

Dziedātājs, pasākumu vadītājs, televīzijas personība Roberto Meloni iestājas par legāli pieejamu mūziku, tāpēc klausās dziesmas izmantojot „Youtube” vai „Spotify”.

„Par „Spotify” izmantošanu maksāju 10 eiro mēnesī un nespēju iztēloties, ka klausītos nelegāli pieejamu mūziku, klausoties un samaksājot, zinu, ka konkurēto summu saņems mūziķi. Apzinos, cik liels darbs ir radīt mūziku un tieši šāds digitālais atskaņošanas veids mūsdienās ir izplatītākais, kā mākslinieki saņem samaksu par savu darbu ierakstu studijā,” skaidro Roberto.

Roberto ir drošs, jebkurš darbs, ieguldījums ir pelnījis atalgojumu un klausoties nelegāli pieejamu mūziku, tas ir ne tikai pretlikumīgi, bet arī neētiski! Mūzika, dziesmas saistās ar daudziem skaistiem dzīves mirkļiem, melodijas tiek dungotas, rada emocijas, atbalstīsim savus iemīļotos dziedātājus un grupas, nevis zagsim no tiem!

Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Aktrisi, dziedātāju, pasākumu vadītāju Vitu Baļčunaiti maksāt par legāli pieejamu mūziku motivē fakts, ka šāda samaksa ir atbalsts kolēģiem, māksliniekiem.

„Tad, kad ikdiena ir piepildīta ar mūziku - koncerti, pasākumi, tad, mājās esot, pārsvarā mūziku neklausos, bet attiecīgajā noskaņojumā klausos „Youtube”, „Spotify” vai ik pa laikam radio stacijās atskaņoto,” tā Vita.

Lielo izmēru modele, Ukrainas šova „Модель XL” (Modele XL) žūrijas locekle Tatjana Mackeviča mēnesī legālas mūzikas aplikācijās iztērē aptuveni 30 eiro un ne reizi nav nožēlojusi, ka ikdienā neklausās nelegālu mūziku.

„Gluži kā ikvienam arī man ir bijis „torentu” laiks, bet mēs visi attīstāmies līdzi dažādām iespējām un nu klausos mūziku tikai „Spotify”, „Deezer”, „iCloud” aplikācijās, tāpat arī filmas un seriālus skatos izmantojot „Netflix”. Salīdzinot legāli un nelegāli pieejamu mūziku ir lieliski dzirdams, ka bieži vien atšķiras kvalitāte, turklāt legāli pieejamās mūzikas vietnēs nav jātērē laiks meklējot mūziku, jo viss ir pieejams vienuviet,” skaidro Tatjana.

Tatjanas motivācija klausīties legālu mūziku slēpjas mūzikas kvalitātē un iespējā atrast mīļākos māksliniekus un dziesmas vienuviet, netērējot lieki laiku.

Modes blogere, bloga „Marble avenues” autore Līga Zemture filmu un mūzikas pirkšanai vai nomai izvēlas „iTunes”. Mūzika parasti tiek pirkta, bet filmas izīrētas, jo Līgai nepatīk skatīties filmas atkārtoti, tāpēc nav vērts tās iegādāties.

„Summa pirktai filmai ir 11-13 eiro, īrētai 3-5 eiro. Ar mūziku man ir komplicētas attiecības. Reti kuri albumi patīk, bet ja patīk, tad nopērku un varu klausīties nepārtraukti. Viena no tādām mūziķēm ir Emīlija Sande,” atklāj Līga.

Modes blogere priekšroku dod legāli pieejamām filmām un mūzikai, jo uzskata, ka cilvēks ieguldot savu enerģiju un labas domas, kā arī darbu ir pelnījis, ka tiek atalgots.

Dziedātāja, pasākumu vadītāja Liera Štein neslēpj, ka izvēlas legālu mūziku savtīgu nolūku dēļ, kā nekā nopirkt jaunos, sev interesējošos albumus ir ātrāk, kā gaidīt kad pēc mēnešiem tos būs iespējams klausīties bez maksas.

„Parasti mūziku pērku „iTunes” un maksāju par to aptuveni 10 eiro mēnesī, nav dārgi un varu klausīties visu, ko sirds kāro, pluss visam, protams, ir atbalsts kolēģiem,” tā Liera Štein.

f64

Dziedātājs, dziesmu autors Lauris Valters atzīst, ka CD ēra ir beigusies, ja pirms pieciem gadiem mākslinieks katru gadu nopirka vismaz desmit jaunus CD, tad pēdējo trīs gadu laikā viņš iegādājies vien pāris diskus.

„Klausos mūziku „Spotify” vai „Youtube”, tāpat neaizmirstu par radio stacijām, reizi pa reizei mašīnā izmantoju arī kādu CD. Par mūziku maksāju tos pāris eiro, kas nepieciešami, lai klausītos mūziku „Spotify”. Esmu astoņdesmito gadu bērns, sākumā pieradu pie kasetēm, tam sekoja vairāk kā desmit gadi ar CD, šobrīd vēlos un man arī tiek dāvinātas plates. Gribu mājās vakarā uzlikt plati, klausīties mūziku, ļaut viņai visai noskanēt… pie straumēšanas vietnēm tā īsti nevaru pierast,” smaida Lauris.

Dziesmu autors priecājas, ka pēdējo simts gadu laikā nepārtraukti viss mainās - plates, lentes, kasetes, diski, mūzikas straumēšana, kas būs vēl pēc desmit gadiem?

Dziedātāja, vijolniece Katy Tindemark: Pati visbiežāk klausos mūziku izmantojot „Youtube”, toties manas meitas tēvs vienmēr vēlas dziesmas, kuram viņam iepatikušās savā telefonā. Tāpēc dzirdot labu dziesmu nosaukumu precizējam aplikācijā „Shazam” un tad atrodam dziesmu „iTunes” un par samaksu saglabājam telefonā. Tā mums mašīnā vienmēr skan laba mūzika! Darba vajadzībām parasti pērku dažādus pavadījumus, bez vokāla, ir speciālas interneta lapas, kur šāds pakalpojums ir pieejams.

Pasākumu rīkotājs, blogeris Deniss Ševeļovs: Mūziku klausos izmantojot „Apple music” un maksāju nepilnus septiņus eiro mēnesī. Man ir vieglāk samaksāt, jo tad var klausīties mūziku, kas patīk un vienmēr ir pieeja jaunākajiem hītiem un albumiem. Protams, liels pluss ir arī tas, ka šādi mūziku klausīties var legāli! Pirmais albums ko noklausījos lietojot straumēšanas aplikāciju bija Krisa Klārka „Clark”.