Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Instrumenti "Atkala"

© Publicitātes foto

Šo piektdien, 8. decembrī, oficiāli nāk klajā grupas “Instrumenti” jaunākais studijas albums, kas ar īpašu prezentācijas pasākumu topošajā mākslas centrā “Zuzeum” (bijusī “Sapņu fabrika”) tiks klausītājiem likts galdā jau ceturtdien.

Līdz šim grupa izdevusi trīs studijas albumus - “Tru” (2011), “Procrastination” (2013) un “Iekams” (2014), bet šis ir pirmais Shipsi un Reynsi (plus tagad arī Gatis Zaķis) albums, kurā visas dziesmas ir latviešu valodā. Kopskaitā to ir desmit, dziesmu autori ir Reinis Sējāns, Jānis Šipkēvics un Gatis Zaķis. Albums tapis “Instrumentu” studijā “Tru Music Studio” Pārdaugavā. Jāpiebilst, ka albuma vizuālajā noformējumā izmantotas Džemmas Skulmes gleznas. “Šis albums ir atgriešanās pie grupas autentiskās dabas - emocijām pilnas mūzikas īstā latviešu valodā. Skaņas patiesumu pārvērst attēlā mums palīdzēja Džemma Skulme, kas man personīgi ir vairāk kā leģendāra gleznotāja - šis ir visuzmanīgākais klausītājs, ko esmu sastapis. Džemma ir šī albuma līdzautors, jo viņas darbnīcā notika ne tikai gleznu tapšana, bet dziesmas caur mākslinieces skatījumu piedzīvoja savu īsto piedzimšanu," tā Šipītis.

PAR. Atgriešanās sanākusi vairāk nekā iespaidīga. “Aizbrauca tālu jumts prom” - ar šādu tekstu un dziesmu “Visa par daudz” iesākas albums, un šis gabals ar draudīgo sintezatoru skanējumu nudien liek aizbraukt “jumtam”. Līdzīgs skanējums ir dziesmai “Straumes”, žēl, ka šādu gabalu nav vairāk. Noteikti atzīmējamas ir arī ar bagātu ritmisko zīmējumu apveltītā “Dienas nakts sakari”, liriski episkā “Lūk, tava dziesma skan”, austeru fanus ar savu nosaukumu kārdinošā “Tu atvēri mani ar nazīti”, kā arī “jumpraviski” (nez kāpēc radās paralēles ar šo Aigaru grupu…) enerģētiskā “HES un tu”. Rezumējot - kvalitatīvs un pārliecinošs darbs.

PRET. Grūti rast viedokli par tekstiem: no vienas puses - tie ir interesanti, jēgpilni un alegoriski, no otras puses - albumu klausoties bieži vien šķiet, ka vārdi piemeklēti tikai labākam skanējumam (“paklupa lietus un pakrita sniegs” utt.). Un kāpēc divās dziesmās tiek prātuļots par to, kā satikās divas vientulības, tas ir koncepta jautājums vai kā? Ar savu tematisko salkanumu subjektīvi nošķebina no albuma kā otrais singls izvēlētais “Ugunskura vieta ar skatu uz Latviju”, bet nāksies vien aprast, ka līdz valsts apaļajai jubilejai katrs radošās profesijas pārstāvis vēlēsies dot savu artavu šī notikuma atzīmēšanai.