Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Slovēņu disidenti "Laibach" atgriežas ar jaunu programmu

© Publicitātes foto

Šo ceturtdien, 16. novembrī, koncertzālē “Palladium” ar jaunu programmu uzstāsies slavenā slovēņu konceptuāli avangardiskā grupa “Laibach”. Pie mums tā jau pāris reizes ir bijusi, vienmēr atstājot pašu labāko iespaidu. Biļetes vēl esot pieejamas.

Iepriekšējā reizē grupa “Laibach” pie mums viesojās 2015. gada martā un uzstājās klubā “Melnā piektdiena”, bet šoreiz plānots apgūt plašākus medību laukus. Starp citu, pirmoreiz “Laibach” te bija, kad atzīmēja savu 30 gadu pastāvēšanas jubileju - tā izveidota 1980. gada 1. jūnijā toreizējā Dienvidslāvijā, bet nosaukums ir cēlies no Slovēnijas galvaspilsētas Ļubļanas nosaukuma vācu valodā. “Laibach” ir avangarda grupa, kas īpaši asociējas ar industriālās un neoklasiskās mūzikas stiliem. Par savu lielāko iedvesmas avotu šo blici minējuši tādi smagās un industriālās mūzikas grandi kā “Rammstein” un “Ministry”.


Grupas kontā ir astoņi studijas albumi (pēdējais no tiem “Spectre” izdots 2014. gada martā), bet Rīgā “Laibach” ieradīsies ar jaunu materiālu - tā saucamo soundtreku jeb albumu “Also Sprach Zarathustra”, kas ieraksta formātā dienas gaismu ieraudzīja jūlijā. Tā muzikālā sadaļa oriģināli radīta teatrālajam uzvedumam “Also Sprach Zarathustra”, kas savukārt balstīts uz Frīdriha Nīčes filozofiskā romāna “Tā runāja Zaratustra” idejām. Interesants fakts: jaunā albuma veicināšanas turneja tika atklāta 1. maijā Dienvidkorejā, un līdz ar to “Laibach” ir kļuvuši par pirmo rokgrupu pasaulē, kas uzstājusies abās Korejās - gan totalitārajā Ziemeļkorejā, gan tās krietni liberālākajā kaimiņvalstī.


“Laibach” joprojām ir starptautiski atzītākā un visaugstāk novērtētā rokgrupa, kas radusies kādā no bijušajām komunistiskā režīma valstīm Eiropā. Provokatīvi, izaicinoši un elektroniski industriāli - ar savu pārliecību “Laibach” saviļņo, iedvesmo un spēj arī nokaitināt jau vairāk nekā trīs gadu desmitus. Šī grupa jau kopš saviem pirmsākumiem tiek uzskatīta par disidentiem un pastāvošās varas kritiķiem - viņi ir atbildīgi arī par slovēņu pagrīdes mākslas kustības “Neue Slowenische Kunst” rašanos. Drūmi industriālas, militāri agresīvas, elektronikas piesātinātas melodijas bijušas “Laibach” vizītkarte gan veidojot oriģinālkompozīcijas, gan radot populāru dziesmu kaverversijas. Ikviena šīs grupas uzstāšanās ir kā vesela performance, kur netrūkst ne krāšņu videoprojekciju, ne teatrālu uznācienu - par to klausītāji varēja pārliecināties arī pirms pāris gadiem “Melnajā piektdienā”.