Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Rīgā koncertēs britu ''Anathema'' un franču ''Alcest''

© Publicitātes foto

Šo sestdien, 11. novembrī, klubā "Melnā piektdiena" Eiropas koncertturnejas ietvaros ar viesosies britu grupa "Anathema" un franču kolektīvs "Alcest". Starp citu, pēc koncerta rīkotāju šodien vēstītā uz koncertu atlicis vien 70 biļešu, jo tās tiekot “izķertas kā karsti pīrādziņi”.

Par 90. gadu sākumā izveidotās liverpūliešu brigādes “Anathema” gaitām vērts pastāstīt nedaudz sīkāk. Savas pastāvēšanas agrīnajos gados tā bija viena no pasaulē vadošajām “death doom”, bet vēlāk gotiskā metāla līderēm - tāds albums kā “Serenades” (1993) uzskatāms par sava žanra klasiku.

Taču vēlāk “Anathema” pamazām attālinājās no sākotnējā skanējuma, līdz sāka spēlēt kaut ko līdzīgu alternatīvi progresīvam rokam, un šobrīd trīs brāļu Kavanā (Cavanagh) stūrētās brigādes mūziku nereti salīdzina pat ar "Pink Floyd" un "Radiohead". Grupa izdevusi vienpadsmit studijas albumus, no kuriem pēdējais nāca klajā jūnijā - tā nosaukums ir “The Optimist”, un tas saņēmis labas atsauksmes gan no kritiķiem (“Metal Hammer” tam ir iešķiebis četras zvaigznes no piecām), gan klausītājiem.

Arī franču “Alcest” stāsts ir līdzīgs - grupa šā gadsimta sākumā izveidota kā vokālista Stefana Po jeb Neige blekmetāla soloprojekts, bet vēlāk pamazām pārtapa par eksperimentālo postroka un “shoegaze” kolektīvu, bet šobrīd viņiem jau sāk piedēvēt tāda žanra kā “blackgaze” radīšanu. Kopumā franču blice izdevusi piecus studijas albumus, pēdējais no tiem dienasgaismu ieraudzījis 2016. gada septembra beigās.