Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Rokkafejnīcā atsākas blūza svētdienas

UN TAS 54 GADOS! Par skotu blūza panku dēvētais Deivs Arkari joprojām ir spēka pilns blūzmenis ar milzu enerģiju © Publicitātes foto

Latvijas 1. rokkafejnīca arī šajā sezonā piedāvās kvalitatīvu ārvalstu blūza mākslinieku koncertus. Pasākumu sērijā Sundays Blues Festival at Rock Cafe jau šo svētdien, 22. oktobrī, uzstāsies Vācijā dzīvojošā amerikāņu mutes harmoniku spēlētāja un dziedātāja Keta Belouna kopā ar turpat dzīvojošo itāliešu ģitāristu un dziedātāju Stefano Ronči, kā arī skotu alternatīvā blūza ģitārists un dziedātājs Deivs Arkari.

Keta Belouna dzimusi mūziķu ģimenē Teksasā, augusi Ohaio, dzīvojusi Kalifornijā, bet nu jau vairāk nekā 20 gadus ir berlīniete. Mutes harmoniku spēli viņa sāka mācīties 13 gadu vecumā, kad jau bija apguvusi klavieru un vijoļspēles pamatus. Dziedāt uz skatuves viņa gan sāka tikai 35 gadu vecumā kā Kalifornijas grupas Elmer Lee Thomas Delta Acoustic Band dalībniece. Pēc pārcelšanās uz Berlīni viņa dibinājusi gan savas grupas, gan piedalījusies citu mākslinieku kolektīvos. 60 gadu slieksnim nu jau pārkāpusī Keta joprojām dod priekšroku folkblūzam, kas droši vien ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ viņa kļuvusi par mutes harmoniku kompānijas Hohner atbalstītu mākslinieci. Savukārt 35 gadus vecais itāliešu ģitārists un dziedātājs Stefano Ronči tiek dēvēts arī par Slidin’ Wolf un savā muzikālajā darbībā liek uzsvaru uz tā saucamo 20. gadu Misisipi deltas stila blūzu, nesmādējot arī 40. gadu Čikāgas blūzu. Savā vēl tikai 17 gadus ilgajā mūziķa karjerā jau guvis panākumus dažādos mūzikas žanros no popmūzikas līdz džezam. Pateicoties savai muzikālajai daudzpusībai, viņš guvis lielu pieredzi gan kā studijas sesiju mūziķis, gan kā džeza un blūza festivālu mākslinieks daudzās valstīs. Ronči mēdz uzstāties gan kopā ar savu Blues Band, gan ar citiem māksliniekiem, tajā skaitā ar Ketu Belounu, ko pieredzēsim arī Rīgā.

Par skotu blūza panku dēvētais Deivs Arkari ar savu jaunāko albumu Live at Memorial Hall pierādījis, ka arī 54 gadu vecumā joprojām ir spēka pilns blūzmenis ar milzu enerģiju. Papildus ģitārai viņš mēdz ne mazāk aizrautīgi uzspēlēt arī bandžo un… cigāru kasti, kas papildināta ar ģitāras grifu un stīgām. Bārdainais un harismātiskais skots pērn veiksmīgi sācis iekarot arī ASV blūza skatuvi. Slavenais amerikāņu blūzmenis Seasick Steve, ar kuru Arkari arī mēdz uzspēlēt kopā, izteicies šādi: «Deivs spēlē tā, it kā viņa āda būtu apgriezta otrādi, un klausoties drīz vien arī mana āda bija apgriezta otrādi, kas bija lieliski. Tas džeks noasiņo jums.»

Jāpiebilst, ka pasākumu sērija Blūza svētdienas Rokkafejnīcā ir starptautisks notikums, kurā piedalās izpildītāji no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Itālijas, Lielbritānijas un ASV. Šī sērija aizsākās pavasarī, bet turpināsies 26. novembrī, kā arī nākamā gada 21. janvārī un 25. martā.