Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Šonedēļ pirmo reizi Latvijā uzstāsies grupa "Fink"

© Publicitātes foto

Šo piektdien, 29. septembrī, koncertzālē “Palladium” uzstāsies britu folkroka, blūza un indī dziesminieku trio “Fink”. Latvijā šī apvienība viesosies sava jaunākā albuma veicināšanas tūres ietvaros.

Lai gan “Fink” skaitās trio, lielākoties to personificē komponists, solists, ģitārists, dīdžejs un producents Fins Grīnols. Dzimis Kornvolā (1972. gadā), uzaudzis Bristolē, viņš atceras, ka visādi citādi demokrātiskajā ģimenes atmosfērā vienīgā lieta, ko viņam piekodināts neaiztikt, bija veca tēva akustiskā ģitāra. Aizliegtais auglis ir iekārojamākais - iespējams, šis faktors noteica pastiprināto puiša interesi par mūziku. Studējot angļu vēsturi un literatūru Līdsas Universitātē, Grīnols aizrāvās ar dažāda stila mūziku, sākot no tādām grupām kā “The Smith”, “The Orb” un “The Cure” līdz pat japāņu hārdkoram.

Pēc augstskolas absolvēšanas 90. gados Grīnols aktīvi darbojās ar dažādu stilu mūzikas producēšanu, miksēšanu un arī kā dīdžejs, sadarbojoties ar virkni Londonas ierakstu kompāniju. Gadsimtu mijā Fins nolēma beidzot izpausties arī individuāli, ar skatuves vārdu “Fink” laižot klajā debijas albumu “Fresh Produce” (2000), kas bija ieturēts elektroniskās mūzikas un “acid jazz” stilā. Taču vēlāk Grīnols izdomāja kardināli mainīt stilistisku, pievērsties ģitārmūzikai un kopā ar domubiedriem Gaju Vitakeru (bass) un Timu Torntonu (bungas) izveidoja grupu. Līdz ar to “Fink” diskogrāfija tiek sākta skaitīt no būtībā otrā diska “Bisquits For Breakfast” (2006), tāpēc grupas albumu skaits dažādos ziņu avotos atšķiras - it kā tie ir septiņi, no kuriem pēdējais nāca klajā relatīvi nesen. Komerciāli veiksmīgākie “Fink” albumi līdz šim bijuši “Perfect Darkness” (2011) un “Hard Believer” (2014), savukārt pazīstamākās dziesmas ir “Looking Too Closely”, “This Is The Thing”, “Perfect Darkness”, “Sort Of Revolution” un “Yesterday Was Hard On All Of Us”. Paralēli darbam paša izveidotajā trio Fins Grīnols turpina sadarbību ar virkni mūziķu kā producents un komponists, tostarp viņš ir līdzautors Eimijas Vainhausas dziesmai “Half Time”, kas gan iznāca jau pēc viņas nāves.

Šogad “Fink” teorētiski nākuši klajā pat divi albumi. Martā - “Fink’s Sunday Night Blues Club, Vol.1”, kurā Grīnols sevi apliecinājis kā filmu mūzikas komponists un novators, un kurā aptverts elektroniskais horizontālisms. Savukārt 15. septembrī beidzot nāca klajā arī trio kārtējais studijas ripulis “Resurgam”, no kura klausītāju vērtējumam jau pasen bija nodots teicamais singls “Cracks Appear”. “Biju tikko atgriezies no blūza tūres - balss pārpūlēta, nagi aplauzti, pēdējās dziesmas sviedri joprojām klāja ģitāru, kad izkravāju mantas. Pirmā nedēļa [studijā] bija domāta tās iekārtošanai un [aparatūras] uzstādīšanai, taču jau ceturtajā dienā bijām ierakstījuši dziesmu “Resurgam”,” atminas Grīnols. Albuma nosaukums radies no uzrakstiem uz 900 gadu vecas baznīcas sienas Grīnola dzimtajā Kornvolā. Ieraksts tapis sadarbībā ar revolucionāro producentu Flūdu, kurš strādājis ar tādiem māksliniekiem kā “U2”, “Warpaint”, “The Killers” un citiem. Desmit dziesmas tika radītas divu mēnešu laikā - karaliski ilgs laika posms salīdzinājumā ar iepriekšējiem “Fink” albumiem. Arī rezultāts sanācis karalisks - iegūta pārliecinošu un dziļdomīgu dziesmu kolekcija.