Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Metālmūzikas sezona Rīgā ieskriesies ar somu "Wintersun"

SKARBIE ZIEMEĻNIEKI. Somu četrotni Wintersun stūrē vokālists un ģitārists Jari Mēnpē (priekšplānā) © Publicitātes foto

Jau pirms pāris nedēļām ar iespaidīgu un daudzveidīgu smagās mūzikas koncertu jauno sezonu atklāja klubs Melnā piektdiena. Nav vairs ilgi jāgaida, līdz šī sezona gūs starptautisku skanējumu.

Pirmais kādas ārzemju grupas koncerts Melnajā piektdienā notiks jau šo piektdien, 15. septembrī, kad kluba skatuves dēļus mīdīs somu apvienība Wintersun. Šī grupa savā mūzikā sakausē melodisko death metal, power metal un folkmetālu, bet kā šāda stila līdzinieki tiek minētas tādas grupas kā Ensiferum, Children Of Bodom, Kalmah un Norther. Šo kolektīvu 2004. gadā izveidojis vokālists un ģitārists Jari Mēnpē (exEnsiferum) un bundzinieks Kajs Hahto, kuri ierakstīja pirmo demo Winter Madness, bet pēc gada abiem pievienojās pārējie divi pašreizējā sastāva mūziķi - Tēmu Mēntisāri (ģitāra) un Juka Koskinens (bass). Debijas albums Wintersun tika izdots 2004. gada septembrī, ierakstu kompānijas Nuclear Blast Records paspārnē, diemžēl ar to uz pailgu laiku grupas aktivitātes studijā beidzās - nākamais ripulis Time nāca klajā pēc astoņiem gadiem. Turklāt tas tika pieteikts kā pirmā daļa, taču otrā tā arī nesekoja. Tiesa, šā gada jūlija beigās dienas gaismu ieraudzīja grupas trešais albums The Forest Seasons, kura tapšanai mūziķi iedvesmu smēlušies Somijas dabas krāšņumā un varenībā. Spriežot pēc komerciālajiem rādītājiem, iedvesmu viņi sasmēlušies pamatīgi, jo albums dzimtās zemes topā ieņēmis pirmo pozīciju. Tas nozīmē, ka jo interesantāk būs paklausīties Wintersun jauno skaņu materiālu Rīgas koncertā.

Plānots, ka Wintersun koncertā iesildīs somu samuraji Whispered un drūmi melodiskie itāļi Black Therapy. Somu grupa izveidota 2004. gadā - stilistiski tā ir līdzīga saviem novadniekiem Wintersun. Šī apvienība izdevusi trīs studijas albumus un spējusi savā skanējumā apvienot ziemeļu melodisko metālu ar japāņu tautas mūziku un simfonisko skanējumu. Savukārt Black Therapy dibināta 2009. gadā un laidusi klajā divus studijas albumus, no kuriem In The Embrace Of Sorrow, I Smile dienas gaismu ieraudzīja pērn decembrī. «Albums domāts tiem, kuri pārāk bieži izjūt dziļas skumjas un izmisīgi meklē izeju no grūtām situācijām. In The Embrace Of Sorrow, I Smile albums apvieno visas šīs izjūtas,» skaidro mūziķi. Rudenīgi savlaicīgs albums.