Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Roka ģitārvirtuozs Harijs Zariņš sāks jubilejas tūri

NO KONCERTU AFIŠĀM uz mums nolūkojas pats jubilārs Harijs Zariņš (centrā) ar draugiem. Pirmajā rindā no kreisās – ilggadējais ieroču biedrs Alex no Opus Pro, Antra Stafecka, Aija Andrejeva, Dināra Rudāne un grupas Colt dzelzsrīkle Atis Ieviņš, otrajā rindā – kolti Kaspars Pļavnieks (bungas), Rolands Majors (ģitāra) un Toms Veismanis (bass), kā arī Jānis Buķelis jeb Buks © Ronalds ŠULCS

2.lapa

Laba sapratne ar jaunajiem

Harijs Zariņš nospēlēja grupā Opus Pro no pašiem tās pirmsākumiem 1986. gadā līdz 2010. gadam, kad izveidoja savu blici Colt. Protams, arī tās muzicēšanas stils ir smagais roks. Subjektīvi vērtējot, Harijs ir viens no trim labākajiem latvju hārdroka ģitāristiem - varbūt ne tik harismātisks kā Ainars Virga, taču arī ne tik akadēmisks kā Armands Alksnis. Ar koltiem jau izdoti divi albumi: Sapņi lido debesīs (2011) un Tu jau zini, kas būs (2014). Šīs ogrēniešu komandas atpazīstamības zīme ir Atis Ieviņš, kura dzelzsrīkle salīdzināma ar daudzkārt pieminēto Alex. «Rokmūzika vieno!» atzīmē par Hari gados uz pusi jaunākais Atis. «Tā vieno dažādas paaudzes, atšķirīgus viedokļus, valodas, tautas. Tā spēj apvienot mīlu un šķiršanās sāpes, kā arī dusmas un prieku vienā liriskā roka skaņdarbā, kas neatstāj vienaldzīgu. Harijs ir roka meistars, kurš jau gadiem priecē klausītājus ar saviem roka hitiem un mīlas balādēm. Ģitārists, komponists autors un vienkārši erudīts cilvēks.»

Ar jauniem cilvēkiem sirdī jaunais Haris vienmēr labi sapraties - citādi jau nemaz netaptu grupa Colt. «No jaunajiem čaļiem daudz ko var pamācīties - mūsdienu jaunatne tomēr ir citādāka nekā laikos, kad zāle bija zaļāka,» smejas ģitārists. «Mēs visi esam draugi - tikai tā var panākt labu rezultātu. Mums grupā ir demokrātija, turklāt mums nav tik krasi atšķirīgas domāšanas, mums tā ir diezgan līdzīga. Protams, niansēs tā atšķiras, jo mēs visi taču esam dažādi.» Demokrātiju varēja manīt arī pagājušajā nedēļā notikušajā tūres prezentācijā Latvijas 1. rokkafejnīcā, kad, Harim ar koltiem vairākas dziesmas spēlējot, brīžiem priekšplānā ar ģitāras solopartijām izvirzījās pats meistars, bet brīžiem - jaunais kolēģis Rolands. «Viņš jau 14 gadu vecumā nāca pie manis mācīties spēlēt, taču neuzskatu, ka būtu baigais skolotājs - katrs, kas to vēlas, pats mācās, es biju tikai viens no posmiem, kas arī iedeva šim cilvēkam kādu praksi un pamācīja, manuprāt, pareizas lietas,» pieticīgs ir Haris.

Jau minētajā pasākumā tika prezentēta arī Harija jaunā dziesma Man ir viss, ko izpilda Aija Andrejeva, un varbūt tāpēc tā skan tipiskā Opus Pro manierē. «Pirms kādiem septiņiem vai pat desmit gadiem sanāca Aijai apsolīt dziesmu, un beidzot tā ir radusies,» informēja Harijs, kam daudz labu vārdu veltīja pati dziedātāja - šoreiz neklātienē: «Harijs Zariņš ir manas sirds Goda pilsonis, viņš ir Mūziķis ar lielo burtu, kurš visu savu dzīvi ir uzticīgi kalpojis rokmūzikai, netērējoties sīkumos. Esmu uzaugusi ar viņu un viņa mūziku. Par to esmu ārkārtīgi pateicīga, jo tas ir veidojis mani kā personību gan dzīvē, gan mūzikā. Un, visbeidzot, Harijs ir labs cilvēks, kuru ļoti mīlu!»

Turpinājumu lasi nākamajā lapā