Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Alice Cooper ''Paranormal''

© Publicitātes foto

Slavenais šokrokeris Eliss Kūpers joprojām ir gana kustīgs, lai strādātu pie jauniem studijas ierakstiem – “Paranormal” ir jau divdesmitais ripulis viņa ilgajā solokarjerā, kurai vēl pieskaitāmi septiņi kopā ar grupu ierakstīti ripuļi (tie tapa laika posmā no 1969. – 1973. gadam).

Iepriekšējais albums “Welcome 2 My Nightmare” tika izdots pirms sešiem gadiem, līdz ar to jaunākais veikums radīja vēl pastiprinātāku interesi. “Paranormal” ir dubultnieks, kura pirmajā diskā ir desmit jaunas dziesmas, savukārt otrajā ripulī rodamas dziesmas “Genuine American Girl” un “You And All Of Your Friends”, kas ierakstītas kopā ar Kūpera grupas oriģinālā sastāva mūziķiem, bet radītas vēl tālajos 70. gados, kā arī seši pazīstami gabali to koncertversijās. Kā viesmūziķi te pieaicināti daži ļoti nopietni vīri - dziesmā “Paranormal” basģitāru spēlē “Deep Purple” ilggadējais dalībnieks Rodžers Glovers (tiesa, pat viņš nespēj glābt šo nīkulīgo kompozīciju), “Fallen In Love” ar savu firmas ģitārskanējumu bagātinājis bārdainis Billijs Gibonss no “ZZ Top”, savukārt pie bungām pirmajā diskā ir pats Lerijs Malens no “U2”. Producenta krēslā sēdies Bobs Ezrins, kurš turklāt vēl piepalīdzējis taustiņinstrumentu iespēlēšanā. Dziesmu teksti - par bailēm, šausmām, fobijām un paranormālām parādībām, kā jau tas Elisam ierasts.

PAR. No šī dubultalbuma pirmā ripuļa izceļamas dziesmas “Fireball” un “Paranoiac Personality”, uzrunā arī “Dead Flies” un “Dynamite Road”. No instrumentālistiem lielāko pārsteigumu sagādā Lerijs Malens, kurš bungo kā no “U2” ķēdes norāvies. Savukārt no otrā diska kaut ko izcelt ir grūti, jo pārējos gabalus aizēno klasika - “No More Mr. Nice Guy” un “School’s Out”. Tie joprojām ir un vienmēr būs vislabākie Kūpera hiti.

PRET. Kad gadsimta sākumā Eliss Kūpers izdeva šokējoši smagos albumus “Brutal Planet” (2000) un “Dragontown” (2001), jau šķita, ka šim rokerim ir atgriezusies otrā vai piektā jaunība ar otro vai sazin kuru tur elpu, taču “Paranormal” skanējums diemžēl liek domāt, ka viņam ir vismaz 70 gadu (patiesībā - tikai nieka 69). Pirmais disks skan ļoti kusli, situāciju cenšas uzlabot otrais, taču arī te iekļauti daži brīnumi, bez kuriem pilnīgi droši varētu iztikt, piemēram, “Under My Wheels”. Kopumā šķiet, ka Elisam Kūperam & Co nemaz nav gribējies ierakstīt šo albumu - slinks “hard & heavy”, kuru caurvij doma “nu, kad tas viss reiz beigsies?!”.

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.