Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Randy Newman ''Dark Matter''

© Publicitātes foto

Pārsteigums no 73 gadus vecā dziedātāja, pianista un komponista Rendija Ņūmena – jauns studijas albums!

Pēc skaita šis ir vienpadsmitais studijas ripulis viņa karjerā, taču pēdējie laisti klajā ar ievērojamām pauzēm, piemēram, “Land Of Dream” tika izdots 1988. gadā, “Bad Love” - 1999. gadā, bet “Dark Matter” priekštecis “Harps And Angels” - 2008. gadā. Ņūmens lielākoties pazīstams kā mūzikas autors dažādām filmām, tostarp “Vāģi”, “Rotaļlietu stāsts”, “Mošķīšu universitāte”, “Princese un varde”, “Pamošanās”, “Maveriks”, “Maikls”, “Iepazīsties, Fakeri”, “Mīlestība bez noteikumiem” un daudzām citām - to skaits sniedzas trešajā desmitā. Akurāt par tajās iekļautās mūzikas kvalitāti viņš apgrozījies “Grammy” balvu tuvumā - saņemti seši prestižie patafoni, pie tam gūtas vēl deviņas nominācijas. “Dark Matter” ir deviņu dziesmu apkopojums, to ierakstā dalību ņēmis vesels orķestris.

PAR. Ar saviem soloalbumiem Ņūmens absolūti nav topu gāzējs, labākais viņa darbs “Harps And Angels” ar mokām iekļuva amerikāņu Top 30 un britu Top 50, bet jaunā diska rādītāji no šāda viedokļa ir vēl slābanāki: 61. vieta Apvienotajā Karalistē un 106. vieta (ak, šausmas…) - štatos. Kas par to, Ņūmens vienkārši dara to, kas pašam patīk! Un šoreiz viņam paticis viegls pops mūzikla noskaņās. Rietumu mūzikas kritiķi uzteic tekstos esošo sentimentu un intelektuālo humoru, kas dažkārt jau robežojas ar cinismu (piemērs - dziesma “Putin”).

PRET. No subjektīvā viedokļa raugoties, šī albuma vienīgais tā pluss ir tāds, ka apskatnieks pārlapoja Ņūmena biogrāfiju un apbrīnā konstatēja, cik daudzām redzētām filmām un “multenēm” tajās skanošās un bieži vien itin lipīgās melodijas sarakstījis tieši šis vīrs. Pats albums - nekā īpaša.

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.