Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: "Auļi" un "Tautumeitas" - "Lai māsiņa rotājās!"

© Publicitātes foto

Diezgan unikāls projekts, ko kopīgi radījuši bungu un dūdu grupa „Auļi” un etno mūzikas grupa „Tautumeitas”.

Varenie bungotāji „Auļi” ir deviņu latvju dēliešu un vienas igaunietes apvienība, kas galvenokārt izpilda instrumentālo mūziku - dažādu latviešu tradicionālo tautas deju un dūdu melodiju aranžējumus, citu Eiropas tautu tradicionālās melodijas, kā arī savus oriģinālos skaņdarbus un tautasdziesmu aranžējumus. Savukārt „Tautumeitas" zem sava karoga apvieno sešas enerģiskas mūziķes, kuras izkopj latviešu tradicionālo daudzbalsīgo dziedāšanu, kas viņām ir sevišķi tuva. „Auļu” un „Tautumeitu” sadarbībai gluži likumsakarīga ir kāzu tēma: „Auļu” dūdu un bungu spēcīgais skanējums pārstāv vīrišķo elementu, bet „Tautumeitas” (pats grupas nosaukums jau ietver sevī kāzu tematiku - tautās iešanu), ar izteikti maigāku skanējumu, tomēr gana jaudīgu daudzbalsīgo dziedāšanu, pārstāv sievišķo. Drīzumā šo projektu varēs dzirdēt arī koncertos - 26. augustā Latgales vēstniecībā „Gors” Rēzeknē, 29. septembrī Vidzemes koncertzālē „Cēsis” un 13. oktobrī Jelgavas kultūras namā.

PAR. Ļoti iespaidīgs skanējums - dūdas un bungas nudien labi iet kopā ar „Tautumeitu” pārliecinošu dziedājumu, turklāt pipariņu šai mūzikai piedod negaidīti veiksmīgās Staņislava Judina basa partijas. Noklausoties šo albumu, rodas noskaņa kā pēc Deju svētku programmas noskatīšanās. Labākā dziesma - par singlu izvirzītā “Manā lopu laidarā”. Uzteicams arī CD buklets, kurā ir ne tikai dziesmu vārdi, bet arī īss skaidrojums par šo dziesmu izcelsmi.

PRET. Kaut kā ļoti ātri šis albums sakrīt uz nerviem - “dzīvajā” šo programmu gribētos redzēt un dzirdēt, bet klausīties vairāk reizes par divām nerodas vēlme. Iespējams, ka tas tēmu nabadzības dēļ - ja nebūtu dzirdētas citas tautasdziesmas, varētu padomāt, ka senie latvieši prātojuši tikai par “kniebšanos” un kāzām, to visu iepakojot aizplīvurotos prātojumos.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.