Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Ko šodien gaidīt no "Red Hot Chili Peppers"?

SPĒKS. Grupa Red Hot Chili Peppers ir pasaulē pieprasītāko koncertapvienību pirmajā piecniekā. Prieks, ka mūsu koncertaģentūra FBI kaut ko tādu spēj noorganizēt, un prieks, ka Lucavsala pamazām pārvēršas par lieliem koncertiem ļoti derīgu vietu © Publicitātes foto

Iespējams, kādam (daudziem) jau ir selfijs, kas nofotografēts kopā ar leģendārajiem grupas Red Hot Chili Peppers mūziķiem – vakar viņi ieradās Rīgā.

Amerikāņu rokgrupa Red Hot Chili Peppers (RHCP) šodien, 27. jūlijā, uzstāsies Lucavsalā - turpat, kur pirms kāda mēneša dimdināja ne mazāk leģendārie Foo Fighters. Šo rindu autoram diezgan nesaprotamu iemeslu dēļ pipari tomēr skaitās daudz labāka apvienība, viena no komerciāli veiksmīgākajām rokgrupām mūzikas vēsturē, kura ietilpst pasaulē labāko koncertapvienību pirmajā piecniekā. Spriežot pēc biļešu pārdošanas datiem, to godam novērtējuši mūzikas cienītāji arī Latvijā (un tuvākajās kaimiņvalstīs), jo izskatās, ka uz koncertu ieradīsies aptuveni 30 000 klausītāju. Pat grūti atminēties, kad pie mums noticis tik grandiozs populārās mūzikas brīvdabas koncertdzīves notikums - pēdējais laikam bija Lady Gaga viesošanās reizē.

RHCP pie mums ieradušies sava pērn izdotā albuma The Getaway popularizēšanas tūres ietvaros. Daudzi mūzikas apskatnieki to nodēvējuši par pēdējā laika labāko grupas albumu, kas cita starpā atbilst patiesībai. Respektablais izdevums Rolling Stone pat uzsvēris: «Šīs ir vienas no pēdējo gadu labākajām dziesmām - no mūsdienu roka krāšņākās izlases plaukta.» The Getaway kļuva par grupas septīto albumu (pavisam to ir 11), kurš ierindojies Top 10. Ja nedaudz no vēstures, tad RHCP, kuras rindās ir apvienojušies lietuviešu izcelsmes dziedātājs Entonijs Kīdis, ģitārists Džošs Klinghofers, basģitārists Flī un bundzinieks Čads Smits, pārdevusi vairāk nekā 80 miljonus albumu eksemplāru. Grupa tikusi nominēta 16 Grammy balvām, no kurām sešas arī saņēmusi, tostarp kategorijā Labākais rokmūzikas izpildījums (par singlu Dani California), Labākā rokdziesma (par singlu Scar Tissue) un Labākais hārdroka vokāls (par singlu Give It Away). 2012. gadā grupa uzņemta Rokenrola slavas zālē.

Jāpiebilst, ka pirms RHCP uz skatuves kāps elektroniskās mūzikas fankpopa apvienība Knower no Štatiem, bet vēl pirms tam - pašmāju jaunuļi Carnival Youth. Nez, kā viņiem pirms šāda pasākuma pagājušajā naktī nāca miegs?! «Esam ļoti pagodināti, ka varēsim dalīt vienus skatuves dēļus un iesildīt klausītājus meistariem, kas mūsu klātbūtnei koncertā paši personīgi uzspieduši apstiprinošu zīmogu,» pirms koncerta priecīgi šo notikumu komentēja karnivāļi. Viņi uz skatuves kāps pulksten 19 (iekļūt Lucavsalas teritorijā varēs jau divas stundas agrāk), amerikāņi - astoņos, bet RHCP uzstāšanās plānota ap pulksten 21.45. Noslēgums - ap pusnakti, taču, kas zina, varbūt pipariem pie mums iepatiksies tāpat kā Foo Fighters, kas pēkšņi nomauca krietni ilgāk.