Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

APRITĒ: "Skyforger" pošas uz Lietuvu

PIE KAIMIŅIEM. Neskaitāmas Eiropas valstis ar koncertiem izbraukājušie Skyforger rīt viesosies Lietuvā. No kreisās: Artūrs Jurjāns (bungas), Edgars Grabovskis (bass), Pēteris Kvetkovskis (vokāls, ģitāra) un Alvis Bernāns (ģitāra) © Foto: Kristaps ĒBERLIŅŠ

Šīs nedēļas nogalē Varņu ciematā Lietuvā risināsies tradicionālais smagās mūzikas un seno tradīciju festivāls Kilkim Žaibu, kurā piedalīsies arī mūsu Skyforger. Viņu uzstāšanās – ceturtdien ap pulksten 22.30.

Festivāls Kilkim Žaibu Lūksta ezera krastā norisināsies jau 18. reizi, tas katru gadu pulcē aptuveni 2500 folka un ekstrēmās smagās mūzikas klausītāju no visas Eiropas. Šis festivāls ļoti iecienīts arī latviešu vidū, jo tā norises vieta ir tikai 200 kilometru attālumā no Rīgas. Pretēji ierastajiem datumiem Jāņos, šogad Kilkim Žaibu notiks nedēļu vēlāk - no 29. jūnija līdz 1. jūlijam.

Pēc metāloperas Kurbads. Ķēves dēls panākumiem aizvien lielāka uzmanība tiek pievērsta pašmāju pagan metal grupai Skyforger, kas uz Lietuvu brauc ar sev netipiskāko folkmūzikas programmu. Festivāla pirmajā dienā muzicēs Baltijas folkloras kopas, un debesukalēji plānoti kā dienas galvenā grupa. «Tā būs karavīru un kara dziesmu diena,» pastāstīja grupas menedžeris Andis Mikainis. Skyforger reanimējuši 2003. gadā izdotajā tautas mūzikas albumā Zobena dziesma izdoto materiālu, un tieši to šogad vēlējušies dzirdēt arī Kilkim Žaibu organizatori. Jāpiebilst, ka Skyforger šajā festivālā uzstājušies jau piecas vai septiņas reizes (precīzu skaitu vairs neatceras pat paši mūziķi), vienmēr ar lieliem panākumiem un vienmēr te bijuši gaidīti. Šoreiz metāla nebūs - debesukalēji spēlēs akustiskās ģitāras, četratā, palīgos pieaicinot arī dūdinieku Mārtiņu Tiltnieku no grupas Obscurus Orbis. Bez jau minētās Zobena dziesmas repertuārā būs arī vairāki jauni gabali un dažas pazīstamu dziesmu kaverversijas, tostarp viena dziesma būs latgaliski, bet viena - lietuviešu valodā.

Kopumā festivālā Kilkim Žaibu šogad piedalīsies vismaz 35 muzikālie un seno mākslu kolektīvi no 13 valstīm. Bez Skyforger mūsējos vēl pārstāvēs arī folkkopa Delve (ceturtdienas vakarā), latvju doom metal līderi Frailty un perspektīvi velnišķīgie Velnezers (piektdien), un pagājušā gada labākā jaunā metālmūzikas grupa Pulse of Nebulae (sestdien).

Ja par festivāla hedlaineriem jeb galvenajām grupām, tad šogad lielāko vērību pilnīgi noteikti izpelnīsies Norvēģijas blekmetāla superzvaigzne Abbath, kurš labāk pazīstams kā grupas Immortal vokālists un līderis (no 1991. līdz 2015. gadam) - viņš Baltijas valstīs uzstāsies pirmoreiz. Koncertā var sagaidīt dziesmas no Abbath jaunā albuma, tāpat skanēs arī Immortal un projekta I slavenākās kompozīcijas. No pārējām grupām jāizceļ poļu blekmetālisti Mgła, zviedru viking metal celmlauži Månegarm, Somijas metālveterāni Archgoat, norvēģu avangardisti Vulture Industries, baltkrievu etnomūzikas paudēji Shaman Jungle, pēc astoņus gadus ilgas pauzes atdzimušie igauņu Loits un lietuviešu pagan metal līderi Obtest. Festivālā notiks arī seno cīņu klubu paraugdemonstrējumi un ikviens varēs piedalīties senajās spēka un veiklības spēlēs. Būs iespējams noīrēt katamarānus un laivas, vakaros pasēdēt pie ugunskuriem, savu produkciju piedāvās seno amatu lietpratēji. Taču pats galvenais - Kilkim Žaibu dod iespēju piedzīvot nebijušu baltiešu tautu kopības izjūtu.