Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Ryga "Catch Her Groove"

© Publicitātes foto

Pēc diezgan ilga darba un pūliņiem beidzot nācis klajā grupas “Dzelzs vilks” bundzinieka Mārča Judža izveidotā projekta “Ryga” debijas albums ar kopumā 13 kompozīcijām (viena ir izskaņas instrumentālais darbs jeb outro), vairākas no režisora Dž. Dž. Džilindžera izrādes “Bannija Monro nāve“, Dailes teātrī - uzvedumā piedalās arī pati grupa. Ekstravaganta komanda, par kuras sastāvu gan nekad nevari būt drošs – skaidrs ir tikai tas, ka basģitāru te spēlē Mārča ilggadējais cīņubiedrs vēl kopš “vilku” laikiem Armands Butkevičs, bet pats Mārcis atbild gan par vokālu, gan bungām, gan programmēšanu, gan daudz ko citu.

Albumā iekļautajā skaņu materiālā lielākoties ģitāru iespēlējis Rihards Lībietis, bet šobrīd sastāvam esot pievienojies multimākslinieks Kaspars Bindemanis (vai viņš tur būs arī šo rindu publicēšanas laikā - kas to var zināt...). Studijā pie pults - pats Mārcis un arī Jānis Kalve. "Paldies Jānim, ar ko strādāju studijā. Tas bija ļoti labs laiks, mēs ne reizi nesastrīdējāmies, mums bija vienots domu gājiens, uz kurieni ejam un kā tam ir jāizklausās. Paldies arī “Mikrofona ierakstiem” par uzticību - pirmo reizi, kad ierados pie Guntara Rača, mēs viņam pastāstījām par projektu, Guntars noticēja, bet pēc kāda laika teica man: "Velns, Mārci, tu gan esi baigais mārketinga speciālists!" smejas Mārcis. "Jau izrādes "Izraidītie" laikā Mārcis izveidoja grupu. Bet man jaunajai izrādei nederēja tas ārprāts, un tad Mārcis teica, ka viņi var jebko - gan džezu, gan simfonisko mūziku. Un tu viņam notici uz vārda, bet tomēr līdz galam nenotici... Man liels gandarījums par šo sadarbību, jo nav nevienas dziesmas, kas neiederētos šajā izrādē. Esmu pārsteigts par grupas darba jaudu. Ir fantastiska sajūta un prieks, ka Bindemanis ir pieslēdzies, jo viņš iederas šajā “frīku” kompānijā. Nav šaubu, ka šobrīd šī ir Top 1 grupa un sasniegs panākumus arī Eiropā. Ceru uz turpinājumu!" ar šādiem vārdiem albuma prezentācijā vīrus sveica izrādesBannija Manro nāve” režisors Dž. Dž. Džilindžers. Par Top 1 viņš gan pārspīlē, bet par “frīkiem” taisnība... Jāpiebilst, ka pēc neilga laika albums sadarbībā ar “Rough Trade” un kompāniju “Gordeon Music” tiks izdots un izplatīts arī Vācijā, Šveicē un Austrijā.

PAR. Lielisks mūzikas produkts, ar nelielu pārspīlējumu varētu to saukt par latviešu “The Prodigy”. Pirmais spēriens pa klausītāju bungādiņām ir jau albuma sākumā ar oriģinālajām dziesmām “Merry Christmas” un “Black Friday”, ļoti laba ir arī “Give Me Your Love” ar Anitu Intaiti fona vokālistes statusā, diezgan interesanta - “Summerfest” (te piedzied... “Dzeguzīte”!), laba ir arī “Candy Man”, bet “Last Trip” un “pupu dziesma” (jeb “Tits”) - tās ir absolūtas “electronic & industrial” pērles (it īpaši pirmā). Labi skalda, labi teksti! Un Mārcis pārsteidzoši labi dzied.

PRET. Gribētos nedaudz lielāku skaņas “paueru”, bet nu labi - var taču arī pabīdīt “maģītim” skaļuma pogas drusku uz augšu. Dīvainā kārtā praktiski vienīgais gabals, kas te krīt ārā no konteksta, ir kā singls izsludinātais “Say You Love Me Now”, kas noskaņas ziņā izklausās pēc savulaik kopā ar Ēriku Egliju iedziedātās pospīgās “Mani vēl”.