Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Žoržs Siksna "Leģendas"

© Publicitātes foto

Godinot dziedātāju Žoržu Siksnu viņa 60. dzimšanas dienā, kompānija “Mikrofona ieraksti” sērijā “Leģendas” laidusi klajā dziedātāja labāko dziesmu apkopojumu.

Izlasē pavisam iekļautas divdesmit dziesmas, no kurām jaunākā ir Raimonda Paula dziesmas “Visskaistākie vārdi” versija, kas iedziedāta kopīgi ar Inetu Rudzīti un Jelgavas Tirkīza kori, bet visas pārējās ir dziedātāja klasiskie 80. gadu superhiti. Dziesmas, kuras neprasa komentārus - “Genoveva”, “Leonora”, “Vālodzīte”, “Mīļā (mans kuģis tālu jūrā)”, “Ugunsputns”, “Jel, dod man bučiņ’” (kaut kā nebija ienācis prātā, ka šo filmā ietverto dziesmu izpilda Žoržs!), “Ap Jāņiem Mārtiņos”, “Nepalaid garām”, “Sirdij nevajag skaitu”, “Mātei”, “Smeldzošais septembris”, protams, arī “Muļķe sirds”. Pēc paša dziedātāja lūguma, albumā iekļautā versija ir tā, kuru savulaik aranžējis leģendārais Gunārs Rozenbergs. Ilgu laiku tā nebija atrodama pat Latvijas Radio fonotēkā, bet izdevējiem izdevās to sameklēt. Jāpiebilst, ka sērijā “Leģendas” līdz šim ir izdoti jau seši albumi: jau pieminētā Žorža Siksnas izlase, kā arī Noras Bumbieres, Viktora Lapčenoka, Ojāra Grinberga un Edgara Liepiņa labāko dziesmu izlases, kā arī izlase “Leģendas Ziemassvētkos”.

PAR. Lai gan šo rindu autors ne tuvu nav šlāgermūzikas fans, kas to būtu domājis, ka no šīs divdesmit dziesmu lielās izlases būs zināmas praktiski visas dziesmas! Garām paslīdējusi vien “Herstvuda dziesma” duetā ar Mirdzu Zīveri, kura, kā izrādās, ir no vēl 70. gadu beigās tapušā mūzikla “Māsa Kerija”. Žorža Siksnas balss vienmēr lauzusi tūkstošiem latvju dāmu siržu, un nav šaubu, ka šī izlase šo ķirurģisko operāciju izdarīs atkārtoti.

PRET. Kam te vajadzēja bāzt dziesmu “Visskaistākie vārdi”? Ja jau klasika, tad klasika, pietiktu ar Žorža pazīstamajiem hitiem, no kuriem turklāt vēl daudzi palikuši aiz borta.