Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Metalshow" festivāls atdzimst Klaņģu kalnā

© Publicitātes foto

Aptuveni pirms pusgada smagās mūzikas cienītājus sasniedza bēdīga vēsts – savu pastāvēšanu beidzis tradicionālais festivāls “Klang!”, kas jau četrus gadus risinājās Ķekavas pagasta Klaņģu kalnā. Taču zārks nemēdz stāvēt tukšs: šajā vietā atdzims leģendārais festivāls “Metalshow.lv Open Air”.

Klaņģu kalnā, pēc septiņus gadus ilgušas pauzes, 16. un 17. jūnijā notiks Baltijā iecienītais smagās mūzikas festivāls “Metalshow.lv”. Plānots, ka šis festivāls tradicionāli saglabās savu žanrisko eklektiku, skatuvi atvēlot dažādāko smagās mūzikas stilu pārstāvjiem. Uzstāsies labākās pašmāju metālmūzikas apvienības, kā arī ievērības cienīgi viesi no Somijas, Krievijas, Ukrainas, Japānas un Lietuvas.

Par festivāla viesiem. Par pasākuma galveno grupu jeb “hedlaineriem” laikam gan dēvējama somu apvienība “Swallow The Sun”, kas pārstāv ekstrēmā metāla žanru. Sākuši ar “doom” un “death”, viņi skanējumam pievienojuši melodiskā un atmosfēriskā metāla iezīmes, tā radot unikālu, daudzdimensionālu un atmosfērisku skanējumu. Somiju pārstāvēs arī “Dead Shape Figure” (melodiskā “thrash & death” apvienība) un “The Hypothesis” (spēlē ekstravagantu moderno metālu).

Savukārt “Arkona” ir folkmetāla grupa no Krievijas, kura savā daiļradē iedvesmojusies no slāvu mitoloģijas. Grupa festivālā uzstāsies ar īpaši tam gatavotu šovu. Krietni tumšākas noskaņas festivāla programmā ienesīs ukraiņu “stoner/doom/psychedelic” meistari “Stoned Jesus”, kas jau vairākas reizes pie mums spēlējuši klubos, taču pirmo reizi Latvijā uzstāsies uz brīvdabas skatuves. Krievijas “heavy metal” grupa “Amatory” ir pārdzīvojusi neskaitāmas pārvērtības, tostarp arī gandrīz pilnīgu izjukšanu, tomēr tagad tā atdzimusi kā fēnikss no pelniem un pēc trīs gadus ilgušas pauzes atkal gatava sniegt jaunu muzikālo materiālu labākajās smagmetāla tradīcijās. Savu daļu austrumnieciskas eksotikas festivālā ienesīs enerģiskie “thrash metal” pārstāvji “Survive” no Japānas. Ārzemnieku sarakstu noslēdz lietuviešu instrumentālā postmetāla grupa “Autism”, kas mudinās gremdēties tumšās un noskaņām bagātās skaņu miriādēs.

No mūsējiem spēcīgākie būs “death’n’roll” apvienība “Sanctimony”, kas, cita starpā, uzskatāma arī par vienu no spēcīgākajām latviešu smagās mūzikas koncertgrupām. Uz šo godu var pretendēt arī melodiskā “death metal” tehniķi “Preternatural”, kuri festivālā uzstāsies atjaunotā sastāvā. Kā nākamie - “doom metal” grupa “Heaven Grey”, vieni no Latvijas smagās mūzikas leģendām, kas pārdzīvojuši virkni traģiskus notikumu, bet tagad turpina darboties un pērn sagādāja faniem jaunu un spēcīgu muzikālo materiālu. Viena no nedaudzajām latvju blekmetāla apvienībām “Urskumug” festivālā piedāvās pārliecinošas, tumšu noskaņu cauraustas kompozīcijas, kas droši vien aizraus ikvienu šī stila cienītāju, savukārt “viking/folk metal” pārstāvji “Varang Nord”, kas pārstāv Latgali, parasti klausītājus paņem ar vikingiem raksturīgu cīņas sparu, dinamisku mūziku un pārliecinošu skatuves tēlu, kā arī, kas pats galvenais, atraktīvu meiteni - akordeonisti. Vēl jāpiebilst, ka postmetāla apvienība “SoundArcade” festivālā uzstāsies pēc divus gadus ilgušas klusēšanas. Pārējie - “Mayla”, “Oceanpath”, “Pulse Of Nebulae”, “Oghre” un “Stagnant Project”, turklāt šis saraksts vēl var arī papildināties.

Festivāls “Metalshow.lv” pirmo reizi notika 2005. gadā un strauji kļuva par vienu no vadošajiem alternatīvās mūzikas festivāliem Baltijā - līdz 2010. gada vasarai starp tā galvenajiem māksliniekiem pabija tādas smagās skatuves zvaigznes kā “Cradle Of Filth”, “Exploited”, “Napalm Death”, “Pungent Stench”, “Pain”, “Caliban” un daudzi citi. Iesākumā festivāls risinājās Blomē, pēc tam finansiālu apsvērumu dēļ uz gadu to tika mēģināts pārcelt uz Rīgu, uz teritoriju blakus klubam “Melnā piektdiena”, taču šis mēģinājums cieta neveiksmi, un festivāls beidza savu eksistenci.