Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Pienvedēji atzīmējas ar plati un koncertu

© Publicitātes foto

Ar nelielām šaurā lokā noritējušām svinībām Latvijas 1. rokkafejnīcā šonedēļ tika svētīta grupas Pienvedēja piedzīvojumi debijas albuma pārizdošana vinila plates formātā.

Pirms vairāk nekā divdesmit gadiem ierakstu kompānija Mikrofona ieraksti noriskēja izdot sabiliešu postgrandža & alternatīvā roka trio Pienvedēja piedzīvojumi albumu Cilvēks ar trepēm - tolaik audiokasetes formā. Nu tas atkārtoti izdots vinila plates formātā, ievadot mikrofoniešu jauno vinilplašu sēriju Labākie albumi.

Grupa izveidota 1994. gadā, un no pašiem pirmsākumiem tās sastāvs saglabājies nemainīgs, kas ir visai unikāls gadījums latvju rokmūzikas vēsturē: Māris Žigats (vokāls, bass), Aldis Lunde (ģitāra) un Pēteris Lunde (bungas). Pirmie audiokasetēs izdotie albumi Nelaiks (1994) un Gumijas līme (1995) skaitījās tikai kā demonstrācijas materiāli, tāpēc par grupas debijas izdevumu tiek uzskatīts nu jau par leģendāru kļuvušais albums Cilvēks ar trepēm (1996) ar tajā iekļauto superhitu Jel! trumpī. Atšķirībā no kasetē klausāmā materiāla, platē divas dziesmas tehnisku iemeslu dēļ nav iekļautas - vienkārši plates hronometrāža pieļauj katrā šī vinila izstrādājuma pusē iekļaut 21 minūti skaņas materiāla. «Pašiem ir interesanti, ko mēs savulaik esam sastrādājuši, un varam pamācīties no savām kļūdām,» teica Māris Žigats, kas atminējās, kā savulaik sākusies sadarbība ar mikrofoniešiem: «Piezvanījām, aizgājām pie viņiem un vaicājām, vai viņi negribētu mūs izdot, un viņi bija tik traki, ka piekrita. Tā bija mikrofoniešu pirmā izdotā kasete no underground aprindām.» Jāpiebilst, ka pienvedēji izsludinājuši arī šīs plates atrādīšanas koncertus, kas notiks 5. maijā Mūzikas namā Daile Rīgā un 12. maijā Fontaine Palace Liepājā. «Šajos koncertos spēlēsim 99% no šajā platē iekļautajām dziesmām plus jaunākus gabalus. Vairāk šādu koncertu nebūs,» strikti noteica Žigats. Šis viens procents laikam norakstāms uz Pēteri, proti, albumā ir divas dziesmas, kuras iedziedājis arī viņš (vai kāds to maz vēl atceras?!) - Trīs un Vārdi. Ja runā par pirmo, bundzinieks vēl piekritis atcerēties jaunību, bet otro nodziedāt nav bijis pierunājams.

Atminoties sadarbības sākumu ar pienvedējiem, MI repertuāra direktors Guntars Račs stāstīja, ka pirmoreiz viņš šo grupu redzējis sen piemirstajā Pizza TV, bet pēc tam trijotne pieteikusies uz audienci klātienē. «Tikai tā kaut ko var sasniegt: ja paši neko nedarīs, tad nekas arī nebūs.» Albumu savulaik producējis un ierakstījis Latvijā mistiski ieklīdušais rietumnieks Lens Deivīss, kurš, kaut gan bijis liels razbainieks (daudziem palicis parādā utt.), savu darbu piepratis labi, tāpēc Cilvēks ar trepēm skan nevainojami arī no šīs dienas skatupunkta. «Man ir dzīvā atmiņā mūsu sadarbības sākums ar šiem skarbajiem Sabiles puikām, pirmais līgums, pirmie prieki un pirmās vilšanās. Viss ir bijis. Vienīgais, kas nav mainījies, ir mūzika, kuru viņi spēlēja un spēlē arī tagad. Tā ir enerģijas pilna, godīga un tekstos sociāli atklāta. [..] Es uzskatu, ka šis ir viens no visu laiku labākajiem MicRec izdotajiem albumiem, tieši tāpēc tam arī atvēlēts sērijas Labākie albumi Nr.1 gods.»

Kā informēja Guntars Račs, nākamās plates, kas varētu tikt izdotas šajā sērijā, ir 1994. gadā grupas Līvi kasetē klajā nākušie Karogi, Prāta vētras debijas darbs Vairāk nekā skaļi, Menueta albums In memoriam (1996), Pērkona trīs pirmie izdotie albumi, vēlāk arī grupas Nejautā albums un citi. «Plānots pārizdot daudzus nozīmīgus [latviešu mūzikas] albumus, kuri savulaik izdoti audiokasetēs vai kuri vairs nav pieejami nekādos formātos. Domāju, ka līdz šā gada beigām pagūsim izdot vēl četrus vinilus,» stāstīja Guntars. Pienvedēju plate izdota visai ierobežotā tirāžā, tikai 400 eksemplāros, turklāt pat lielākas pircēju intereses gadījumā papildu tirāžas izdošana nav paredzēta, tātad Cilvēks ar trepēm varētu kļūt par kolekcionāru aprindās iecienītu preci. «Pagaidām mēs vēl tikai veicam vinila plašu tirgus izpēti, bet pirmie rezultāti nav slikti. Iespējams, ka nākotnē izdosim tikai tik, cik liels būs pasūtījums.».