Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Fakts "Vainīgs Tu"

© Ekrānšāviņš

Repera un mūzikas producenta Fakta, kurš laicīgajā dzīvē saucas Jānis Šmēdiņš, debijas albums tapis pāris gadu laikā. Ražīgi tapis - pavisam šajā ripulī iekļauta 21 (!) kompozīcija.

“Albuma koncepcija, nosaukums un tituldziesma “Vainīgs Tu” runā par panākumiem, kas radušies caur zaudējumiem. Savā veidā tas simbolizē viedokli, kas parasti tiek pasniegts noliedzošā formā. Nav vērts. Kāda jēga? Tev tas neizdosies!” stāsta Fakts. Albuma tapšanā piedalījušies viesmūziķi Gacho, Reiks, Trap Lov€, Pēteris Upelnieks, D.O.D., Adriana Miglāne, kā arī Markoff un Rihards Štrauss no apvienības “Augša”. Jāatgādina, ka Jānis Šmēdiņš jeb Fakts līdz šim producējis un miksējis dziesmas tādiem mūziķiem un/vai projektiem kā Gacho, Mesa, Reiks, Agnese Rakovska, “Triānas Parks”, Pēteris Upelnieks, “Dvīnes” un citiem.

PAR. Lai gan Fakts muzikāli pielīdzināms Gacho, starp abiem ciešas paralēles tomēr nav velkamas - albumā “Vainīgs Tu” iekļautais skaņu materiāls laikam būtu dēvējams par “pop-hiphopu”, lai gan dziesmu teksti brīžiem ir visai kareivīgi. Starp citu, tie (teksti) ir arī jēgpilni, tā kā šajā ziņā viss ir labākajā kārtībā. Daudzveidīgs un krāšņs albums, taču pašas labākās dziesmas tomēr ir tās, kurās garšai piebērti sintezatora sempli - “Mana pasaule”, “Vairs nekad” un it īpaši “Mana pilsēta” ir superīgi gabali! Šis disks ir drošs pretendents uz balvu “Zelta mikrofons ‘2017” labākā hiphopa albuma nominācijā.

PRET. Nekā īpaši iebilstama nav, teisa, vairākas kompozīcijas te varēja arī neievietot. Lielākais mīnuss - vairākās dziesmās uzkrītoši bieži atkārtojas teksts (lielākās šausmas šajā ziņā ir dziesma “Nekad”), taču tā jau ir izplatīta latviešu mūziķu slimība (varbūt lipīga?). Otrs mīnuss - tā vietā, lai albuma bukletā narcistiski sabāztu savas bildes, labāk to būtu aizpildīt ar dziesmu tekstiem, kas repā ir ārkārtīgi būtiska kompozīcijas sastāvdaļa.