Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Intars Busulis & "Abonementa orķestris" - "Nākamā pietura"

© Publicitātes foto

Pēc skaita šis laikam ir sestais Intara Busuļa albums – tie viņam ir bijuši tik dažādi (un dažādās valodās), ka oficiālajā diskogrāfijā orientēties ir pagrūti.

“Nākamā pietura” ierakstīta tepat Latvijā, lielākoties tajā iekļauto dziesmu mūzikas autors ir Kārlis Lācis, taču arī Intars debitē kā mūzikas autors trijām dziesmām, no kurām “Miglas rīts” jau guvusi klausītāju atzinību. Savu lomu šo dziesmu tapšanā spēlējuši jau ilggadējie “pašu savējie” dzejnieki Kārlis Vērdiņš, Anna Auziņa un Jānis Elsbergs, pie tam šoreiz uzsāktas produktīvas sadarbības arī ar tekstu autoriem Māru Zālīti, Ilmāru Šlāpinu un Justīni Kļavu, kuri jaunajam albumam piešķir papildu krāsainību un daudzveidību. Starp citu, vēl viena novitāte: iepriekšējiem darbiem sākumā bija tapusi mūzika, kurai piemeklēti teksti, bet nu ir otrādi. “Albums, kā jau mums kā vidēja gadagājuma cilvēkiem pienākas, izdevies skumjāks un smeldzīgāks. Esam arī centušies izvairīties no galējiem skaņiskiem eksperimentiem, dziesmas sarakstītas tradicionālā, mums jau pazīstamā un koncertos iepazītā aranžējumā, ar “Abonementa orķestra” aktīvu līdzdalību tapšanas procesā. Šis ir arī nebijis gadījums, kad gandrīz pusi albuma esam jau līdz tā iznākšanai apspēlējuši arī koncertos,” stāsta Kārlis Lācis. “Gandrīz katrā dziesmā ir kāds stāsts un, protams, galvenā ir Intara balss, kas visa albuma garumā ļaus piedzīvot gandrīz vai dramaturģisku ceļojumu un attīstību. Ļaujieties albumam un sagaidiet arī pa kādam pārsteigumam. Jo vecāki kļūstam, jo vairāk par mīlestību dziedam, tā nu tas ir!”. Aprīļa beigās Intars ar savu komandu dosies tūrē - šie koncerti notiks Daugavpilī, Cēsīs, Rēzeknē, Liepājā un Dzintaru koncertzālē (tur - 16. un 17. jūnijā). Pat bez liekas reklāmas jau nācies izsludināt papildkoncertus: sākotnēji izsludināto piecu pasākumu vietā tagad kalendārā ierakstīti desmit koncerti - Cēsīs vien pat trīs! Koncertu programma tiek no jaunajā albumā iekļautā skaņu materiāla, kā arī pēdējo gadu labākajām, Latvijā un Krievijā zināmām un iemīļotām dziesmām. Starp citu, tādus instrumentālus meistarus kā “Abonementa orķestra” vīrus jau vien vērts paklausīties - Kārlis Lācis, Kaspars Zemītis, Gints Pabērzs, Kaspars Grigalis u.c.!

PAR. Albums “Nākamā pietura” noteikti ir labākais un interesantākais, kas līdz šim dzirdēts no Intara Busuļa un komponista Kārļa Lāča ilgstošās sadarbības. “Nākamā pietura - depo” (vairāk gan teksta ziņā), paša Intara sacerētās “Debesis” (perfekts ģitārskanējums!), fanka stilā ieturētā stilīgā “Skrienot” (Vineta Elksne un Karīna Tropa ir vienas no labākajām fona vokālistēm Latvijā), mazliet roķīgā “Skaistā”, par hitu kļuvušais “Miglas rīts” vēl vairāki episki gabali utt. - šādu uzskaitījumu varētu turpināt vēl ilgi. Taču vispār pietiktu pat tikai ar vienu dziesmu - “Izturēt bez tevis” -, lai šo albumu jau būtu vērts klausīties. Papildu plusiņš par CD iespaidīgo noformējumu un bukletu: ja arī nākamgad tiks piešķirti “zelta mikrofoni” par diska noformējumu, tad uzvarētājs ir jau praktiski zināms.

PRET. Nekādu īpašu iebildumu nav. Ja nu vienīgi bez dziesmas “Rainis” gan te varētu iztikt.