Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Ieva Sutugova ''Stāsti''

© Publicitātes foto

Lai gan Ievai Sutugovai (pēc pases – Miltiņai) ir tikai 25 gadi, šķiet, ka viņa uz skatuves ir jau veselu mūžību: piedalījusies dažādās muzikālajās izrādēs (spilgtākās lomas ir Staburadze rokoperā “Lāčplēsis”, Ieviņa izrādē “Skroderdienas Silmačos” un Gerda mūziklā “Sniega Karaliene”) un TV projektos (''Koru kari'', “Izklausies redzēts 3”), sadarbojusies ar tādiem komponistiem kā Jānis Lūsēns, Raimonds Pauls, Harijs Zariņš, Zigmars Liepiņš un Mārtiņš Brauns, manīta arī daudz un dažādos citos projektos.

Līdz ar to ir pat nedaudz pārsteidzoši, ka relatīvi nesen klajā nākušie “Stāsti” ir Ievas debijas albums. Kopumā astoņas dziesmas, no kurām gan tikai divas ir pilnībā viņas pašas sarakstītas, pārējo autoru vidū - Mārtiņš Brauns, Jānis Miltiņš un Jānis Bērziņš. “”Stāsti” ir emocijām piesātināta stāstu izlase. Tā aizved klausītāju simboliskā sajūtu ceļojumā un ļauj izdzīvot katru dziesmu kā unikālu. Lai gan kompozīcijas tapušas dažādos laika posmos, tās visas atspoguļo to, cik ļoti individuālas ir emocijas. Mūzika ir instruments, kas sniedz iespēju dalīties ar šīm personīgajām sajūtām un neierobežo iztēli. Viens un tas pats skaņdarbs katram klausītājam skan citādi. Un tādi ir arī “Stāsti”. Kopīgi un tomēr pavisam atšķirīgi,” tāds ir vēstījums par šo ripuli.


Jau aprīlī Ieva dosies sava debijas albuma koncerttūrē (līdz šim tas atrādīts tikai vienā koncertā mūzikas namā “Daile”). Koncertos skanēs visas diskā iekļautās dziesmas, kā arī skaņdarbi, ar kuriem Ieva skatītājiem jau zināma - TV šovos izskanējušās kompozīcijas kopā ar tām, kuras pašas dziedātājas muzikālajā ceļā bijušas kā pagrieziena punkti, kas palīdzējuši šim debijas albumam tapt un nonākt līdz klausītājiem. Kopā ar savu pavadošo sastāvu dziedātāja dažādās Latvijas pilsētās kopumā sniegs septiņus koncertus. Šī tūre iesāksies ar koncertu Valmierā (14. aprīlī), tālāk dodoties uz Valku, Liepāju, Ādažiem, Saldu un Talsiem, bet koncerttūre ar īpašu uzstāšanos noslēgsies Ievas dzimtajā pilsētā Dobelē 28. aprīlī. Visos koncertos kā īpašais viesis pievienosies komponists Mārtiņš Brauns, lai kopā izpildītu abas tieši Ievas albumam komponētas dziesmas, kā arī jau pazīstamas un klausītāju iemīļotas Brauna dziesmas. Jāpiebilst, ka Ievai ir visnotaļ respektējama pavadošā komanda: Jānis Miltiņš (taustiņi), Jānis Bērziņš (ģitāra), Norberts Skraucis (bass), Dairis Petrauskis (bungas), Laima Miltiņa un Elīna Čampere (fona vokāls).

PAR. Iesākumā grūti aprast ar domu, ka šajā albumā dzirdamais visai liriskais vokāls pieder spriganajai Ievai, bet pēc aprašanas to nākas atzīt par gana labu esam arī šādā viegli gaisīgā popmūzikas versijā. Izrādās, ka viņai ir arī labas komponistes dotības, jo vismaz dziesma “Kā nenoreibt?” ir ļoti skaista. Labākais albuma gabals gan ir optimistiskais Jāņa Bērziņa “Pulkstenis pie sienas”.

PRET. Kopumā astoņas kompozīcijas - nav diez ko daudz tik garai karjerai… Nez, cik reizes dziesmā “Atrodi mani” atkārtojas viens un tas pats teksts? Slinkums skaitīt, bet ļoti daudz. Šķiet, Ieva pārlieku glorificē savu elku Mārtiņu Braunu - viņa “Draugs” ir albuma slābanākā dziesma, tiesa, otrajā dziesmā “Es zinu” dziedātāja vislabāk var demonstrēt savas balss dotības.