Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Gatis Irbe: joprojām Gacho, bet nu jau Mesa

APBALVOTS. Gacho tagad ir Mesa, bet tas nenozīmē, ka viņš kādam zilinās seju, ja tas kļūdīsies uzrunā. «Nē, nē, es vispār esmu mierīgs kā Indijas zilonis! Visi taču tāpat mani sauc par Gati vai Gačo,» smejas Gatis Irbe. «Par to vārda maiņu – es jau to neizdarīju kardināli, ar ierakstu pasē. Vienkārši šo skatuves vārdu neredzēju konkrētajā projektā, jo negribēju, lai to asociē ar to iepriekšējo jauno, bezbailīgo un trakulīgo cilvēku. Jo tad varbūt uz jauno projektu skatītos tāpat kā uz iepriekšējo © F64

Šo sestdien, 11. martā, koncertzālē Palladium uzstāsies hiphopa vīrs Mesa – būtībā tas pats lāga Gacho, tikai jaunākās un augstvērtīgākās kvalitātēs.

Pašmāju mūziķis Gatis Irbe sava jaunā hiphopa projekta Mesa ietvaros bija devies īpašā koncertu sērijā ar nosaukumu Triptihs - šīs sērijas noslēgums būs Palladium. Jau iepriekšējos koncertos kopā ar Gacho uz skatuves kāpa kādi īpaši viesi, piemēram, Igo, bet šoreiz tā būs grupa Jumprava. «Daudzi man ir prasījuši, kāpēc raksti dziesmas kopā ar it kā izbijušajām zvaigznēm, vajadzētu taču izvēlēties kaut ko trendīgāku, aktuālāku?!» smejas Gatis. «Es tā neuzskatu. Ne jau tikai jaunībā spēks, jāskatās, kā konkrētais mākslinieks var konkrētajai dziesmai piedot mana mesidža papildinājumu. Lai mana dziesma tiktu padarīta iedarbinātāka attiecībā uz cilvēkiem, kas to klausīsies. Jumprava un Igo (viņš uzstājās Liepājā - aut.) - tie ir mani bērnības dienu elki, turklāt es jūtu to spēku, kas viņos ir.»

Pašlaik Gacho jeb Mesa ir topā - nupat iegūta Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balva Zelta mikrofons hiphopa albumu nominācijā. Gacho jauno skanējumu novērtējuši arī klausītāji, kuru rindas koncertos ievērojami mainījušās. «Mani tiešām pamatīgi pārsteidza - un līdz ar to sajūtas arī ir citādākas un savdabīgākas -, ka auditorija ir kardināli nomainījusies, par 180 grādiem,» lūgts raksturot pirmos tūres koncertus, teica Gacho. «Tas man arī lika justies krietni citādāk. Ilgus gadus biju pieradis pie jaunākas un trakākas auditorijas, līdz ar to arī mana izturēšanās uz skatuves bija vieglprātīgāka, varēja likt uzsvaru uz mūziku un vienkārši kačāt, bet šeit akcents vairāk tika likts uz liriku, un varēja redzēt, ka arī cilvēki vairāk nāca klausīties, viņi uzmanīgi sekoja līdzi visam priekšnesumam. Enerģijas apmaiņa šoreiz bija caur vārdiem, plūstoša un piezemētāka. Tas man bija kaut kas jauns, jutos tā, it kā pirmoreiz būtu uzkāpis uz skatuves. Ja lielākoties balsties tikai uz mūziku, tad varbūt vari pat kaut ko salaist dēlī, bet šeit nevari neko nolažot.»

Iepriekš Gacho varēja dēvēt par standarta reperi, bet tagad viņa mūzikā dominē inteliģentāki motīvi - tas vairs nav albums Smaids līdz ausīm ar tādiem dejiskiem hitiem kā Stampā grīdu, kas gan, cita starpā, arī bija labi. «Jā, šie albumi atšķiras. Tie gadi, kurus es pavadīju ar elektronisko deju mūziku, man ir vieni no mīļākajiem - enerģiskākie un trakākie, bet… Manā dzīvē viss notiek it kā cikliski. Šobrīd jūtos tā. Gribēju kaut ko mainīt, un es to izdarīju.» Auditorijas vecums mainījies uz 25+. «Es negribu samelot, bet man šķiet, ka dažos koncertos bija pat 80 gadus veci cilvēki. Starp citu, Liepājā bija atnākusi arī Igo mamma - uzdāvināja man puķi un kartīti, tas bija tik sirsnīgi! Nezinu, kā būs Rīgā, bet esmu pamanījis to, ka šo albumu jaunākā gadagājuma cilvēki klausās mazāk, iespējams, ka viņi tā saturā kaut ko neizprot. Tas nav pārsteidzoši, pie mums cilvēkiem nepatīk domāt. Ir daudz izpildītāju un grupu, kas iziet uz vienkāršumu un blīvām lirikām, kas klausītājiem tā vienkārši uzsūcas, bet tas savukārt nav pieņemams man,» uzsver Gatis.

Jāatgādina, ka pērn maijā izdoto studijas albumu jau pirms tā fizisko kopiju nonākšanas veikalu plauktos varēja iegādāties labdarības kampaņā Mēs ar Mesa, klausītājam pašam nosakot savu cenu. Šajā akcijā visi iegūtie līdzekļi tiek ziedoti bērniem ar kustību traucējumiem. Labdarības kampaņa darbojas vēl joprojām, tādējādi ir saziedoti jau vairāk nekā 17 000 eiro un ir savākts nepieciešamais finansējums, lai desmit bērni varētu uzsākt rehabilitāciju. Divi no viņiem rehabilitācijas kursu jau ir izgājuši, un projekta sociālajos tīklos arī tiek aktīvi sekots līdzi saziedoto līdzekļu izlietojumam. «Es jau albumu Smaids līdz ausīm gribēju atdot labdarībai, aizbraucām uz bērnu slimnīcu, bet mūs pasūtīja trīs mājas tālāk - oi, mums tūlīt būs labdarības diena vai kaut kas tamlīdzīgs, ko jūs te atnācāt ar savu albumu utt. Es to redzu tā: mēs kā mūziķi varam muzicēt, taisīt savas dziesmiņas un klipiņus, mums ir savi sociālie tīkli, kuros tos ielikt utt. Tas viss ir baigi forši, brīnišķīgi. Bet tam visam ir pievienotā vērtība tikai tad, ja vari atrast kādu pielietojumu, palīdzēt kādam. Šajā gadījumā - man taču nav jāmaksā miljons, varu vienkārši iedot to, kas man ir, man ir šāda opcija!» vienkārši nosaka Gacho. Starp citu, viņš joprojām nav mainījies. «Saistībā ar Mesu varbūt ir nomainījusies mana pieeja ar uzvedību uz skatuves, bet ne citādi. Joprojām aizraujos ar BMX, tikai piesargos, lai tas vairs neietekmētu skatuves gaitas. Es daru to, kas man sagādā baudu un prieku, kad rada dzīvei jēgu, bet to rada tikai tas, par ko tu priecājies.».