Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Izlase "Janis Rozentāls. Bez vārdiem"

© Publicitātes foto

Radio NABA iecere, veidojot šo instrumentālo skaņdarbu izlasi, bija radoši aptvert un interpretēt mākslinieka Jaņa Rozentāla daiļradi visā tās daudzveidībā, tā simboliski noslēdzot mākslinieka 150. jubilejas gada kultūras programmu ar unikālu projektu, kurā notiek mūsdienu neatkarīgās mūzikas un klasiķa Jaņa Rozentāla mākslas satikšanās.

Izlasē iekļauts elektroniskās mūzikas pārstāvis Oyaarss, komponists Edgars Raginskis, dūdu un bungu grupa “Auļi”, perkusionists Nils Īle un muzikālā apvienība “Kanisaifa”, folkgrupas “Ēnu kaleidoskops” līdera Mārtiņa Linka soloprojekts “Vārna”, muzikālās apvienības “Tur un tur”, “Das Sonntags Legion”, “Marta Migla”, eksperimentāli elektroakustiskais projekts “Sound Meccano”, kā arī mūziķi Ingus Baušķenieks, Kashuks un Oskars Jansons. “Daudzpusīgu un žanriski daudzveidīgu mūziķu izpildījumā vairāk nekā gadsimtu seni otu triepieni pārcelti uz mūsdienu skaņu pasauli, lai tādējādi ļautu no jauna paraudzīties uz Jaņa Rozentāla gleznās ietvertajiem stāstiem,” vēsta izdevēji. Jāpiebilst, ka par diska noformējuma centrālajiem tēliem izvēlēti gavilējošie bērni no Jaņa Rozentāla 1901. gadā tapušās gleznas "Gavilējošie bērni (Pavasara dziesma)".

PAR. Jau pati ideja par šādas izlases veidošanu vien ir apsveicama - mākslas piekritējiem bieži vien pasvešs ir mūzikas žanrs un otrādi, bet te vieniem par otriem iespējams gūt kādu priekšstatu. No kompozīcijām izcelšanas vērts ir kārtējais šedevrs “Das Sonntags Legion” izpildījumā - skaņdarbs „Schwarze Schlange Mahlte Mehl” ar lēnīgu vēnu griežamo iesākumu, kārtīgu kulmināciju un efektīgu noslēgumu. Otra pērle - „Marta Miglas” kompozīcija „Gavilējošie bērni” šīs apvienības ierastajā stilīgumā. Pieminēšanas vērti ir arī „Auļi”, „Tur un Tur”, varbūt arī Oyarss un Edgara Raginska kopdarbs.

PRET. Interesanti, taču ne aizraujoši. Ja daži vēl sāk augstās mākslas meklējumus, tad klausītāju ausīm tas ir smags pārbaudījums, kā tas ir, piemēram, Nila Īles un “Kanisaifas” gadījumā. Vēl dramatiskāk ir ar “Sound Meccano” - septiņas minūtes elektroniska murga. Nesaprotams ir projekts „Vārna”, krietni vairāk gribējās sagaidīt no Ingus Baušķenieka.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.