Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

MŪZIKA: Stībelis aicina sajust

JAUNS ATRADUMS. Jānis Stībelis izceļas arī ar to, ka viņa komandā vienmēr ir jaunas un glītas fona vokālistes – savulaik Aija Vītoliņa, Iluta Alsberga u.c. Šoreiz – Megija Naunikas, kura līdz šim dziedājusi Anglijā. «Daudzi brauc prom, bet viņa – atgriezusies,» teic Jānis © F64

Nākamajā nedēļā daudzi atzīmēs Sv. Valentīna dienu, un akurāt tajā, 14. februārī, savu koncerttūri pa Latviju aizsāks dziedātājs Jānis Stībelis. Šīs tūres nosaukums ir Sajūti! – ne pavēles, bet aicinājuma formā.

Tūri iesāks Valentīndienā

Pirmais Jāņa Stībeļa tūres koncerts notiks 14. februārī Ķekavas kultūras namā. «Kāpēc gan tūri nesākt tik skaistā un romantiskā dienā, kad visi svin Valentīndienu jeb Visu mīlētāju svētkus?! Domāju, ka arī mana programma būs pietiekami romantiska,» prāto dziedātājs. Pēc tam sekos arī koncerti Cēsīs, Siguldā, Smiltenē, Skrīveros, Talsos (bet protams!), Ādažos, Kuldīgā, Jelgavā un citur. Rīgas Kongresu namā - 19. maijā. Šī tūre būs diezgan netipiska, jo iestiepta teju visa gada garumā - 14 koncerti astoņos mēnešos. «Ļoti ilgi, šķiet, gadus septiņus, neesmu koncertējis Latvijas pilsētās, tāpēc nolēmu sarīkot šo koncerttūri, kurā skanēs labākās dziesmas no visiem maniem deviņiem albumiem. Man ir ko teikt maniem klausītājiem,» saka dziedātājs, piebilstot - vēl viens iemesls šai tūrei ir viņa vēlme apceļot Latviju un koncertēt vietās, kurās tas nav darīts vai, ja ir, tad ļoti sen. «Jau sen vēlējos veikt savas koncertdarbības rezumējumu. Manuprāt, šis ir labākais veids to izdarīt.»

Un tomēr - kāpēc tieši tagad? Nav apaļas jubilejas ne pašam dziedātājam, ne viņa skatuviskajai karjerai, arī pēdējais albums 2 pasaules datējams ar 2015. gadu. «Pat grūti pateikt, kāpēc tieši tagad,» vaļsirdīgi atzīst Jānis. «Kad pil pile pa pilienam un pudele ir pilna, ir klāt kritiskais brīdis. Ja ir normāls repertuārs, no kura var visādām situācijām atlasīt labu skaņu materiālu, daudz kas ir sakrājies, tad ir pilnīgi loģisks attīstības moments, ka nepieciešama tūre.» Nedaudz mulsinošs ir koncerts Rīgas Kongresu namā - Jāņa Stībeļa mūzika gan nav gluži domāta lieliem stadioniem vai/un festivāliem, taču klausīties to, sēžot krēslos, arī nešķiet reāli. «Ar to sēdošo koncertu formātu tā ir, kā ir,» atzīst mūziķis. «Iespējams, Kongresu namā notiekošo koncertu varētu rīkot divās daļās: pirmo liriskāku, bet otrajā, kad visi pēc bufetes apmeklējuma būs uznākuši zālē un jau atraisījušies, riktīgi iedot iekšā.»

Savulaik pats piemaksāja

Jānis Stībelis uz lielās skatuves ir kādus divus gadu desmitus - plašāku atpazīstamību viņš guva kopā ar Raimondu Tigulu muzicējot duetā Shake&Bake. Taču vēl pirms tam bija nu jau par leģendāru dēvējamā grupa Take It Such, kurā bungas klapēja Normunds Rutulis (viņam tolaik ne prātā nebija dziedātāja karjera), bet basu spēlēja Ingars Viļums (Prāta vētra viņam varēja rādīties tikai sapņos). Šīs grupas un arī Jāņa pirmais koncerts bijis tolaik itin populārajā klubā Saksofons, par uzstāšanos solīti 15 lati (visiem kopā). «Uz koncertu atnāca kādi seši cilvēki. Pēc pasākuma kluba īpašnieks pateica, ka esot atnācis maz cilvēku, tāpēc varot samaksāt tikai 10 latus, bet, tā kā grupas džeki bija ņēmuši arī alu un grauzdiņus, mums vēl bija jāpiemaksā,» savu pirmo koncertu pieredzi smejoties atminas Jānis.

Nu savas karjeras laikā Jānis laidis klajā jau deviņus studijas albumus: Don’t Turn Away (kopā ar Shake&Bake), Inspiration, Paliec tepat, Glāze piena, Ļubovj nastala, Secret Mission, Diapozitīvi, Summer City un 2 pasaules. Latvijas tūres koncertos skanēs Jāņa populārākās dziesmas, piemēram, Glāze piena, Tikai tev, Ir tik karsts, Pozitīvs, Divas pasaules, Es tikai smejos un citas. Lai programmu atsvaidzinātu, tajā iekļauti pāris jauni gabali no dziedātāja topošā albuma, kā arī daži senāki un nedaudz aizmirsti skaņdarbi, taču «90% tajā būs jau zināmie gabali». Lai gan populārākais Stībeļa albums ir Glāze piena (2007), koncertos apdalīts nebūs neviens ripulis. «Piemēram, ja mēs runājam par [2001. gadā izdoto] Inspiration, tajā ir dziesma Brown Eyes, kas jāspēlē gribi vai negribi. Pat no Shake&Bake laikiem kādu nospēlēsim. Tā ka būs no visiem albumiem, no kāda pa vienai dziesmai, bet no kāda divas vai trīs, taču būs. Visvairāk dziesmu tomēr būs no albuma 2 pasaules, jo tas ir pēdējais un aktuālākais darbs.»

Lai taurenīši dejo

Savas tūres Sajūti! nosaukumu Jānis komentē šādi: «Runāt var daudz, bet labāk vienreiz sajust. Kad ejam uz koncertu, visi vēlamies kaut ko sajust: kādam pēc tam skrien skudriņas pa muguru, citam - pārsvarā dāmām - taurenīši dejo vēderā utt. Ja pēc mūsu koncertiem kādam radīsies patīkamas sajūtas, uzdevums būs izpildīts. Taču, protams, kaut ko sajust mūsu koncertos nav pavēle, bet gan aicinājums.»

Kopā ar Stībeli muzicēs Raimonds Macats (taustiņi, mutes harmonikas), Andrejs Jevsjukovs (ģitāra), Oskars Sproģis (basģitāra) un Miķelis Vīte (bungas), kā arī jaunā dziedātāja Megija Naunikas. Daži koncerti būs akustiski, daži - Jāņa ierastajā skanējumā, praktiski visos uz skatuves kāps arī kāds viesis, kuru vārdus dziedātājs pagaidām atturējās publiskot. «Pagaidām varu atklāt trīs: tā būs dziedātāja Aminata, tas noteikti būs Normunds Rutulis, ar kuru kopā, visticamāk, nodziedāsim dziesmu Viens, divi, trīs!, un tā būs Marta Ritova. Jūs droši vien nojaušat, kurš būs Talsos, bet arī to es pagaidām neteikšu,» smaida Jānis. «Pavisam ir 12 mākslinieki, kuri laika gaitā varētu piedalīties manas tūres koncertos, taču gribu saglabāt nelielu intrigu. Jo tas taču ir tik skaisti - atnākt uz koncertu un izbaudīt kāda viesmākslinieka uzstāšanos, kas būs kā ķirsītis uz putukrējuma tortes.»

No koncertiem brīvajos brīžos Jānis bieži lido uz Londonu, kur paralēli aktuālajiem darbiem raksta jaunu albumu angļu valodā. Kādi 60-70% skaņu materiāla jau esot sarakstīti, līdz gada vidum varētu pabeigt arī visu albumu, bet izdošana plānota rudenī. Kādas četras dziesmas būs no albuma 2 pasaules, tikai iedziedātas angliski, ar pavisam citu tekstu, kā arī pārproducētas, tāpēc būtībā skanēs pavisam citādi. «Angliskā teksta sadaļu atstāju sava britu līdzautora Džo Kreiga pārziņā. Es gan pastāstīju, par ko šajās dziesmās ir stāsts, taču viņš šos tekstus raksta tā, kā jūt attiecīgo dziesmu, - man pret to nav pretenziju.» Pēc albuma izdošanas Jānis plāno doties ar koncertiem atrādīties arī Apvienotās Karalistes un Eiropas klausītājiem. Šī albuma darba nosaukums - Sparkle In Eyes (dzirkstelīte acīs - tulk.). «Tā šobrīd ir aktuāla tēma. Sabiedrības daļa mēdz zaudēt dzirkstelīti acīs. Mans vēstījums ir to nezaudēt, nezaudēt ticību un idejas, līdz ar to arī dzīves jēgu,» skaidro Jānis.